Planul prezentat de către președintele chinez Xi Jinping și de către Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) este, de fapt, un plan pentru o eră nouă. Această eră nouă prevede ca oficialii comuniști să aibă control sporit asupra afacerilor din China, relatează Asia Financial Times.
Planul este prezentat într-un document ce poartă titlul ”Opinie asupra Întăririi Frontului de Muncă Unit al Economiei Private în Noua Eră”. Documentul care conține 5 mii de cuvinte prevede toate ca toate regiunile și departamentele din țară să primească instrucțiuni să urmeze noile reglementări.
Miercuri seara, aceasta a fost cea mai importantă știre difuzată la China Central Television, radiodifuzorul de stat al regimului comunist.
Ce urmărește partidul
Potrivit sursei anterior citate, chinaul are ca obiectiv final evercitarea controlului ideologic asupra mediului privat. Așadar, documentul urmărește să „orienteze mai bine înţelepciunea şi întărească oamenii de afaceri privaţi asupra obiectivului şi misiunii de a realiza revitalizarea poporului chinez” prin întărirea controlului asupra mediului privat şi antreprenorilor.
Mai mult decât atât, președintele chinez a subliniat că partidul vrea să vadă un front unit între afacerile private și companiile de stat.
De la al XVIII-lea Congres Naţional al PCC din luna mai a acestui an, membrii Comitetului Central şi Xi au propus o serie de noi concepte şi strategii, adoptând o serie de măsuri majore pentru a ghida şi promova „frontul unit” de muncă în domeniul privat. Oficialii comunişti afirmă că aceste acţiuni au produs „rezultate remarcabile”.
Ce mai arată documentul prezentat
Potrivit documentului, oficialii comuniști spun că pe măsură ce economia a crescut şi s-a diversificat „aceste măsuri vor aduce o revitalizare a naţiunii chineze sub ideile lui Xi Jinping”, acesta incluzând peste 100 de măsuri inclusiv instrucţiuni privind selectarea personalului responsabil de implementarea lor.
„Trebuie să vedem de asemenea că socialismul cu caracteristici chineze a intrat într-o nouă eră iar pe măsură ce economia privată a continuat să se extindă riscurile şi provocările au crescut semnificativ, valorile şi interesele economiei private s-au diversificat tot mai mult, frontul unit de muncă al economiei private confruntându-se cu noi situaţii şi sarcini”, mai afirmă documentul.
„Pentru a implementa meticulos deciziile majore şi directivele Comitetului Central al Partidului, pentru a întări mai mult conducerea Partidului şi a frontului de muncă al economiei private şi pentru a integra mai bine înţelepciunea şi forţa angajaţilor din mediul privat către obiectivul şi sarcina de a realiza o mai mare reîntinerire a naţiunii chineze, următoarele opţiuni sunt deci oferite”.
Scopul principal al măsurilor prezentate este de a „întări controlul conducerii partidului asupra economiei private şi apropierea mai strânsă a persoanelor din mediul privat în jurul partidului”.
Schimbare bruscă
Documentul prezentat de către președintele Chinei schimbă total perspectiva având în vedere că, anterior, mediul privat nu era considerat foarte important pentru membrii de partid sau de influență în cadrul regimului.
Totuși, acesta a căpătat gradual o importanță majoră.
Noile reglementări prevăd ca firmele să fie obligate să angajeze una numit număr de membri înregistrați ai partidului comunist. Această practică se respecta deja în cadrul companiilor mari dar nu și în cazul celor mici.
Trebuie menționat că se urmărește ca oamenii de afaceri din mediul privat să promoveze ultimele lozinci ale PCC. În plus, se urmărește și întărirea orientării ideologice, ghidarea afaceriștilor pentru a atinge un grad mai ridicat de autodisciplină, construirea unei ideologii puternice și apărarea valorilor morale și crearea unei imagini publice pozitive.