Cea mai recentă știre a sunat pentru unii alarmant: ”China, o putere militară în ascensiune, a testat, pe neașteptate, în august, o armă spațială nouă. Aceasta a înconjurat planeta și apoi a reintrat în atmosfera Pământului, la viteze mult mai mari decât viteza sunetului, către o destinație de pe teritoriul chinez”, scrie IndianExpress.

Fiecare aspect al acestei informații ridică semne de întrebare

Dar mulți experți și-au exprimat îndoielile. „Nu știm nimic din surse de încredere”, a declarat Jonathan McDowell, astronom la Harvard care urmărește lansările spațiale globale. Unitatea militară americană care raportează evenimente orbitale nu a publicat nicio informație cu privire la testul Chinei care să corespundă afirmațiilor privind testarea unei arme, a spus McDowell.

„Fiecare aspect al acestei informații ridică semne de întrebare”, a adăugat el.

Există totuși câteva elementele militare și tehnice cunoscute și câteva răspunsuri la incertitudinile legate de posibilul test.

Financial Times a scris că Beijingul a testat în spațiu o rachetă hipersonică, cu capacitate nucleară, care a înconjurat Pământul înainte de a accelera spre țintă. Ziarul susținea că arma și-a ratat ținta cu vreo 40 de km. Informația sa s-a bazat pe surse anonime, inclusiv pe una care declara că testul i-ar fi luat pe americani prin surprindere.

Nu era rachetă, era un vehicul spațial

China a negat însă că ar fi testat o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, afirmând că a fost vorba despre un vehicul spaţial. Ministerul de Externe a precizat că testul a avut loc în iulie, și nu în august, aşa cum a relatat FT. De altfel, în septembrie, compania de stat care supraveghează industria spațială a Chinei anunța testarea unui vehicul spațial reutilizabil experimental, care a finalizat un zbor pe orbita Pământului.

Semnificaţia unui test de reutilizare este aceea că poate le oferi o metodă ieftină şi convenabilă oamenilor pentru a călători în şi înapoi din spaţiu, a precizat MAE chinez, potrivit căruia multe companii au întreprins teste similare.

De ce un astfel de test nu ar fi o surpriză

Aspectul cel mai atrăgător al poveștii, conform căruia arma Chinei a înconjurat Pămîntul, nu e ceva nou. Tehnologia a fost demarată în anii 1960 de Uniunea Sovietică.

Apoi a fost cunoscută sub numele de ”sistem de bombardament fracțional orbital”(FOBS), denumit așa pentru că nu atinge niciodată o orbită completă a Pământului, ci doar o fracțiune.

Provocare a dominației SUA în explorarea spațiului

David Wright, fizician la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care a studiat dezvoltările spațiale, afirmă că unele descrieri ale testului sunt alarmiste. „Orice țară poate lansa ceva în spațiu. Și nu ar trebui să ne mirăm că și China face acest lucru, având în vedere cît de sofisticat este programul său spațial.”

Unii experți văd în acțiunile Chinei o provocare a dominanței SUA în explorarea spațiului. Doar în ultimul an, chinezii au returnat mostre de sol de pe Lună, și-au plasat un rover pe Marte și au trimis două echipaje de astronauți către noua stație spațială a țării.