China trimite o undă de șoc la nivel mondial! Ce se va întâmpla în acest an

china

SURSA FOTO: Dreamstime

Economia Chinei pare pregătită pentru o revenire în 2023, dar multe depind de o variabilă, susține firma de administrare a investițiilor KraneShares.

„Pe măsură ce cererea externă începe să scade din cauza recesiunii iminente în Occident, economia Chinei trebuie să se bazeze mai mult pe consumatori”, a declarat șeful KraneShares, Xiaolin Chen.

„Credem că redeschiderea poate duce la o revenire în formă de V a prețurilor, la începutul anului 2023. Redresarea ar putea fi determinată de cerere, economiile mari și de efectul bogăției, pe măsură ce prețurile imobiliare revin”, spuse Chen, conform CNBC.

China a înregistrat anul trecut unul dintre cele mai slabe ritmuri de creștere

China, a doua economie mondială, a înregistrat anul trecut unul dintre cele mai slabe ritmuri de creștere în aproape o jumătate de secol, activitatea economică în trimestrul patru al anului trecut fiind puternic afectată de restricțiile impuse prin politica „zero Covid”. Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 3% în 2022. Politica zero-Covid a țării, înrăutățirea relațiilor cu SUA, precum și „șocul imobiliar” din 2022 au atenuat creșterea, a menționat KraneShares într-un raport publicat săptămâna trecută. În decembrie, China s-a angajat să facă din cererea internă o prioritate economică.

Redeschiderea țării și o nouă infuzie de capital

„Efectele schimbărilor de reglementare care afectează industria de dezvoltare imobiliară au persistat mai mult, în ciuda angajamentului guvernului de a stabiliza sectorul”, a spus Chen.

Piața imobiliară din China a încetinit brusc în 2022, deoarece guvernul a înăsprit restricțiile privind împrumuturile pentru dezvoltatori.

”Din fericire, redeschiderea țării și o nouă infuzie de capital în industria de sectorul imobiliar din China au potențialul de a spori semnificativ încrederea consumatorilor, ceea ce ar fi un catalizator pentru piețele din China în 2023”, a spus Chen.

Ea a adăugat că sectoarele emergente, cum ar fi serviciile cloud și semiconductorii, deși promițătoare, ar putea avea nevoie câțiva ani pentru a contribui în mod semnificativ la economia Chinei.

Un sondaj realizat de Reuters indică o redresare a PIB-ului Chinei la 4,9% în 2023, iar mulți economiști se așteaptă la accelerarea creșterii din trimestrul doi. O redresare solidă a Chinei ar putea tempera așteptata recesiune globală, dar ar putea spori presiunile inflaționiste.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere zero în perioada octombrie-decembrie 2022, după un avans de 3,9% în trimestrul trei din 2022.