China a început să lucreze la ceea ce ar putea fi o extindere semnificativă a capacităţilor sale nucleare, dar analiştii spun că motivele din spatele acestor acţiuni sunt încă neclare, relatează marţi dpa.
După descoperirea unui siloz de rachete în construcţie în apropiere de Yumen (provincia Gansu) în iunie, experţi în probleme nucleare de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (Federation of American Scientists, FAS) s-au folosit de imagini din satelit pentru a localiza un al doilea sit în apropiere de Hami, regiunea Xinjiang (nord-vest).
„Construcţia silozurilor de la Yumen şi Hami constituie cea mai importantă extindere a arsenalului chinez de până acum”, apreciază aceşti experţi într-un raport publicat marţi.
Lucrările la cel de-al doilea sit, în Hami, situat la aproximativ 380 kilometri nord-vest de cel din Yumen, au început în martie şi încă nu au progresat până în prezent, indică aceiaşi experţi.
Potrivit unor fotografii, există 14 situri în construcţie. Pe baza lucrărilor pregătitoare, experţii au estimat că la Hami va fi construită o reţea de aproximativ 110 silozuri. Ei apreciază că primul sit, cel de la Yumen, va avea în componenţa sa 120 de silozuri.
Cu toate acestea, nu se ştie dacă toate silozurile vor fi echipate cu rachete sau câte din ele vor fi utilizate în scop de diversiune, ceea ce înseamnă că numărul real de rachete noi destinate silozurilor ar putea fi mai mic.
Conform estimărilor FAS, China deţine deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuşi, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.