Gulzira Auelkhan, o supraviețuitoare a renumitelor centre de reeducare din China, a povestit cum a fost arestată fără motiv atunci din a ajuns în provincia de vest a Xinjiang din China. Mai mult decât atât, aceasta a vorbit despre perioada în care a stat în centrul de reeducare.
Cum Beijingul redefinește ce înseamnă să fii chinez
Gulzira Auelkhan spune că totul a început în anul 2017, atunci când tatăl ei s-a îmbolnăvit și aceasta a fost nevoită să se întoarcă în orașul natal pentru a avea grijă de el. Ea spune că la sosirea în provincia de vest a Xinjiang a fost arestată fără niciun motiv. Cu toate că nu au existat niciodată acuzații pe numele ei, aceasta și-a petrecut 15 luni în cinci lagăre diferite. În această perioadă, spune ea, a fost interogată de 19 ori și torturată cu bastoane electrice.
Interogările la care a fost supusă nu aveau nicio explicație clară cu privire la detenția ei. Gulzira Auelkhan, în vârstă de 42 de ani, a mai povestit că o la un moment dat a fost întrebată dacă acasă, în Kazakhstan, are televizor.
A fost trimisă la muncă forțată
Gulzira Auelkhan, o musulmancă kazahă, a crescut vorbind un dialect turc. Cu toate acestea, ea a fost nevoită să învețe dialectul mandarin al limbii chineze, să salute steagul chinezesc și să cânte melodii care ridică în slavă Partidul Comunist Chinez, notează The Times.
Aceasta a povestit că ea și cei de aceeași religie cu ea au fost forțați să mănânce carne de porc și să ardă Koranul și preșul pe care obișnuiau să se roage. Ulterior, aceasta a fost trimisă la muncă forțată timp de două luni, unde a cusut mănuși.
Despre această muncă, Gulzira Auelkhan își aduce aminte cu groază și spune că muncea până când nu își mai simțea gâtul, iar ochii îi erau roșii.
Femeia povestește că deși i s-a spus că va fi plătită cu 6.000 de yuan (aproximativ 930 dolari), aceasta a primit doar 220 yuan (aproximativ 33 dolari).
Mai mult decât atât, ea spune că i-a fost administrat un vaccin despre care credea că este împotriva răcelii. Cu toate astea, la scurt timp, menstruația femeii a devenit neregulată și rară.
China se apără
În ceea ce privește cele petrecute în provincia Xinjiang, oficialii chinezi spun că acuzațiile de detenție în masă, violurile și sterilizarea forțată sunt minciuni și acuzații absurde.
Totuși, se pare că toată lumea de acolo cunoaște un prieten sau un membru al familiei care a dispărut. Noile reguli care guvernează provincia sunt clare: bărbații nu mai au voie să poarte barbă, iar femeile nu mai au voie să poarte batice. Pe lângă asta, postul în timpul Ramadanului este interzis, la fel și salutarea islamică ”As-salaamu‘ Alaikum”, tradusă prin ”Pacea fie cu voi”.
Lucrurile nu arată bine deloc
Oficialii PCC sunt desemnați să locuiască cu minoritățile în propriile lor case, în timp ce camerele ce funcționează pe baza tehnologiei de inteligență artificială permit poliției să acționeze imediat. Peisajul acesta este catalogat de Amnesty International drept unul infernal distopic.
Viața pentru minoritățile musulmane din Xinjiang este o problemă zilnică de supraveghere, îndoctrinare și detenție.
China, cu toate acestea, își justifică sufocantul aparat de securitate ca luptându-se cu „cele trei rele” ale „separatismului, terorismului și extremismului”, aducând vina asupra colectivului mai degrabă decât asupra indivizilor.
Sursă foto: Dreamstime