China și-a extins izolaționismul și la vaccinurile occidentale. Pentru vaccinarea celor 1,4 miliarde de cetățeni chinezi, autoritățile au optat pentru vaccinurile autohtone. Iar vaccinurile de la Pfizer și Moderna, care utilizează tehnologia revoluționară ARNm, aproape că nu au existat, scrie Fortune. Lucrurile sunt acum pe cale să se schimbe.
China marchează o premieră
China pare să conștientizeze că are nevoie și de alte instrumente, fie ele și străine, pentru a depăși pandemia.
Autoritățile de la Beijing au aprobat Paxlovid, pilula antivirală dezvoltată de gigantul farmaceutic american Pfizer, marcând o premieră. Este prima dată când China a autorizat un vaccin/ medicament anti-COVID-19 dezvoltat în afara granițelor sale.
Paxlovid este un medicament antiviral administrat pacienților cu COVID la scurt timp după ce au fost testați pozitiv pentru virus. Datele din studiile clinice publicate în noiembrie au arătat că adulții cu risc crescut, care au primit antiviralul, au șanse cu 89% mai mici de a fi spitalizați sau de a muri din cauza COVID. Asta a determinat SUA și numeroase alte țări să aprobe medicamentul.
Beijingul se abate de la strategia „dinamică COVID-zero”?
Pe rețelele sociale chineze, utilizatorii au speculat că decizia guvernului de a da OK-ul pentru Paxlovid sugerează că Beijingul pare că se abate de la strategia „dinamică COVID-zero”, care urmărește să elimine infecțiile prin frontiere închise, blocaje și testări în masă. Utilizatorii rețelelor de socializare și unii experți cred că țara ar avea nevoie de aceste pastile doar dacă se pregătește să lupte cu un focar de COVID mai mare, notează Fortune.
O mică fisură în strategia naționalistă a Chinei
Dar unele voci au respins rapid această teorie. Ziarele de stat din China susțin că Paxlovid va deveni pur și simplu o altă armă în arsenalul Chinei, oferind o opțiune eficientă pentru a preveni infecțiile severe în timpul focarelor sporadice.
Pentru unii experții, aprobarea Paxlovid reprezintă o mică fisură în strategia sa naționalistă. Prin autorizarea pilulei Pfizer, China recunoaște că nu poate învinge singură COVID și s-ar putea să se îndepărteze treptat de strategia de până acum.
Beijingul a dat prioritate producerii propriului vaccin pe bază de ARNm
Pentru campania de vaccinare, China s-a bazat exclusiv pe injecțiile dezvoltate de producătorii chinezi Sinovac și Sinopharm. Puțini știu că producătorul german de vaccinuri BioNTech a cerut Beijingului, încă din noiembrie 2020, să aprobe vaccinul său pe bază de ARNm. Cererea n-a fost aprobată nici azi.
În schimb, Beijingul a acordat prioritate producerii propriului vaccin pe bază de ARNm, chiar dacă acest efort nu a ajuns departe. „China nu poate spune că va avea un vaccin autohton, pe bază de ARNm, prea curând”, spune Yanzhong Huang, cercetător principal pentru sănătatea globală la Consiliul pentru Relații Externe.
China a pariat pe vaccinurile Sinovac și Sinopharm
China a pariat pe vaccinurile Sinovac și Sinopharm într-o campanie care a avut un succes extraordinar. Guvernul Chinei a distribuit 215 doze de vaccin la 100 de cetățeni, o rată mai mare decât cea a Uniunii Europene și SUA de 190 de doze și, respectiv, 163 de doze la 100 de persoane.
Mai multe firme chineze lucrează la dezvoltarea unor pastile antivirale, dar niciuna nu a progresat în studiile clinice. Kintor Pharmaceutical, un dezvoltator de medicamente din orașul Suzhou, este mai avansat, dar rezultatele primelor studii clinice, publicate în decembrie, nu au adus date semnificative.