Noul coronavirus descoperit recent ar putea fi „de trei ori mai letal” decât Covid-19
Cercetătorii chinezi din Wuhan trag un semnal de alarmă asupra unei specii de coronavirus de la lilieci, care ar putea fi de trei ori mai letal decât Covid-19, a anunțat șeful Comisiei thailandeze de sănătate publică, Chalermchai Boonyaleephan.
Cercetătorii de la Universitatea Wuhan și-au publicat lucrarea săptămâna trecută, pe site-ul bioRxiv. În lucrarea lor, au identificat un virus la liliecii din Africa de Sud despre care spun că ar putea deveni un risc uriaș pentru oameni. dacă va continua să sufere mutații, realatează thethaiger.
Potrivit cercetătorilor chinezi, NeoCoV combină rata de mortalitate ridicată a MERS-CoV și rata ridicată de transmitere a coronavirusului SARS-CoV-2 actual, ceea ce l-ar face deosebit de periculos.
Dacă virusul ar suferi mutații și ar ajunge la populațiile umane, s-ar putea transforma în „Covid-22” și în cele din urmă ar putea fi încoronat „MERS-CoV-2”, a spus Boonyaleephan.
Există posibilitatea ca simptomele să fie „și de trei ori mai letale” decât ale Covid-19, având în vedere rata de deces de peste 30% a vărului său, MERS. „Covid-22 ar ucide 17 milioane de oameni, comparativ cu Covid-19, care a ucis 5,67 milioane de oameni”, a avertizat oficialul din Thailanda.
„NeoCoV”, a fost identificat pentru prima dată în 2011
Denumit „NeoCoV”, a fost identificat pentru prima dată în 2011 și nu se știe cât de infecțios este pentru oameni.
Dar cercetările chinezilor arată că virusul trebuie doar să obțină încă o mutație-cheie pentru a ajunge la oameni și a începe să se răspândească.
La un pas distanță de o mutație pentru a deveni periculos pentru oameni
Raportul afirmă că, deși virusul ar putea pătrunde în celulele umane legându-se de receptorul ACE2, așa cum face Covid-19, deocamdată nu este capabil să facă acest lucru.
„Rudele apropiate ale MERS-CoV la lilieci folosesc ACE2 ca receptori funcționali”, au scris ei. „NeoCoV este la un pas distanță de o mutație pentru a deveni periculos pentru oameni”, susțin autorii.
NeoCoV face inutili anticorpii obținuți din vaccinurile actuale
Aceștia spun și că virusul este similar cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) un virus mult mai periculos decât SARS-CoV-2, care a apărut pentru prima dată în Arabia Saudită. MERS a avut o rată a mortalității de aproximativ 34%.
Cercetătorii au mai descoperit că anticorpii pentru Covid-19 și MERS nu au putut „neutraliza încrucișat” infecțiile cu NeoCoV, făcând inutili anticorpii obținuți din vaccinurile actuale și infecțiile anterioare cu Covid-19.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat recent că NeoCoV trebuie „studiat în continuare”, pentru a ști cu siguranță dacă va infecta vreodată oamenii în viitor.