În provincia Sichuan, temperaturile depăşesc cu regularitate 40°C în ultimele zile, ceea ce antrenează o recurgere aproape sistematică la climatizare, pentru ca cei aproximativ 84 de milioane de locuitori să se răcorească.
În producţia electricităţii, Sichuanul depinde 80% de barajele hidraulice. Însă cursurile de apă din regiune au secat, potrivit Ministerului chinez al Resurselor de Apă.
Pentru a economisi consumul de electricitate, 19 oraşe din provincie au ordonat fabricilor şi întreprinderilor să-şi suspende activitatea, potrivit unui aviz emis duminică şi făcut public de presa oficială. Această măsură, care este în vigoare până sâmbătă, nu-i vizează pe particulari.
Unele întreprinderi pot funcţiona la capacitate limitată, pentru nevoile particularilor. Sichuanul este o regiune-cheie în China în producţia litiului, un material folosit în bateriile electrice.
O uzină exploatată de către gigantul taiwanez electronic Foxconn, principalul furnizor al grupului american Apple, şi-a suspendat producţia. Din cauza restricţiilor, producţia de litiu urmează să fie redusă la mai puţin de 1.200 de tone, ceea ce conduce la o creştere a cursului carbonatului de litiu, subliniază analista Susan Zou de la cabinetul de specialitate Rystad Energy.
Din cauza schimbărilor climatice, valurile de căldură încep să devină tot mai puternice în unele regiuni din China
Provinciile din zona de coastă Zhejiang, Jiangsu şi Anhui, situate în est, au impus, de asemenea o reţionalizare a electricităţii la companii. China a emis luni mai multe alerte cod roşu de caniculă în mai multe regiuni.
Valuri de căldură în timpul verii nu sunt neobişnuite în China, mai ales în vestul arid şi în sud. Însă ele par să devină mai puternice, în ultimii ani, din cauza modificărilor climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Prețul petrolului a scăzut din cauza temerilor Chinei (principalul cumpărător de țiței la nivel mondial) cu privire la apariția unei recesiuni globale
La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţiile futures pentru ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna septembrie au scăzut cu 0,44 dolari americani (0,5%), ajungând la 88,97 de dolari americani per baril.
Potrivit Reuters, scăderea prețului la petrol ar fi fost cauzată de temerile principalului cumpărător de țiței la nivel mondial (China) cu privire la apariția unei recesiuni globale. Banca Centrală a Chinei a redus dobânzile pentru a stimula economia deoarece a încetinit neaşteptat în luna iulie, pe fondul restricţiilor sanitare împotriva COVID-19 impuse de autorităţile chineze şi pe fondul crizei din sectorul imobiliar.
„În general, preţurile materiilor prime sunt sub presiune, după ce datele economice din China din iulie sunt mult mai slabe decât se estima anterior, ceea ce a reînnoit temerile privind evoluţia cererii”, a explicat Yeap Jun Rong, analist economic la IG Group.