China urmează să nu mai recunoască pașapoartele speciale britanice pentru cetățenii din Hong Kong. Anunțul survine după ce Marea Britanie s-a oferit să le asigure milioanelor de cetățeni din Hong Kong o cale pentru a obține cetățenia, dată fiind opresiunea Beijingului asupra orașului.
Vineri, China a anunțat că nu va mai recunoaște o serie de documente britanice de călătorie, anunțul fiind făcut după ce, anul trecut, Marea Britanie s-a oferit să le asigure vize milioanelor de cetățeni din Hong Kong și, în ultimă instanță, cetățenia.
Anunțul, care survine la doar câteva ore după ce Marea Britanie a anunțat oficial data începerii programului său de vize, a reprezentat o nouă escaladare a tensiunilor dintre cele două țări pe tema actualei situații din Hong Kong, o fostă colonie britanică restituită Chinei în 1997.
China, acuzată de către Marea Britanie că nu își respectă angajamentul
După ce vara trecută, Beijingul a hotărât să impună în Hong Kong o lege pe tema securității naționale, lege care le oferea autorităților noi puteri prin care să elimine disidența, Marea Britanie a acuzat China că își încalcă angajamentul de a-i asigura Hong Kong-ului, timp de 50 de ani, o semi-autonomie. În iunie, guvernul britanic a anunțat că va institui niște vize speciale pentru deținătorii de pașapoarte britanice destinate cetățenilor din străinătate (BNO) – o categorie unică, destinată exclusiv cetățenilor din Hong Kong înaintea transferului de putere din 1997, notează The New York Times.
Potrivit noilor reglementări, cetățenii din Hong Kong care au cerut pașapoarte BNO înaintea retrocedării, vor putea beneficia de o viză specială, care le-ar da dreptul să locuiască, să muncească sau să studieze în Regatul Unit timp de cinci ani, iar după încă un an, ei ar putea să depună cereri în vederea obținerii cetățeniei.
Guvernul britanic a estimat că, în Hong Kong, ar fi vorba de 2,9 milioane de cetățeni cu pașapoarte BNO, cărora li s-ar adăuga alte 2,3 milioane care ar putea avea dreptul să plece odată cu ei, desi nu se știe exact câți cetățeni vor dori de fapt să emigreze. Guvernul a estimat că între 123.000 – 153.700 de oameni ar putea apela la acceastă nouă cale în primul an. Nu toți cetățenii BNO dețin și pașapoarte BNO, dar ei pot depune cerere ca să le obțină.
“Ne-am prețuit profundele noastre relații istorice și prietenia cu oamenii din Hong Kong, militând pentru libertate și autonomie“, a arătat, vineri, într-o declarație, premierul britanic Boris Johnson, el anunțând totodată că cererile pentru această opțiune vor putea fi depuse începând cu data de 31 ianuarie.
Planul Marii Britanii a înfuriat Beijingul, care a avertizat imediat că va riposta
Vineri, oficialii guvernului chinez au declarat cât se poate de clar că noile reglementări cu privire la vize reprezintă o amenințare directă la suvernitatea lor.
Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat la o conferință de presă că planul înseamnă o tentativă de a-i transforma pe cetățenii din Hong Kong în niște cetățeni britanici de mâna a doua, potrivit unui citat apărut pe canalull CCTV al televiziunii chineze de stat.
Nu s-a putut clarifica imediat dacă anunțul a fost mai degrabă simbolic sau dacă a fost unul serios. Deținătorii pașapoartelor BNO pot deține și pașapoarte din Hong Kong sau alte pașapoarte străine, care însă nu sunt afectate de aceste măsuri.
Unii oficiali pro-Beijing au căutat să închidă asemenea subterfugii. La începutul acestei luni, Regina Ip, o parlamentară din Hong Kong, a propus să li se respingă dreptul de ședere persoanelor cu dublă cetățenie. Carrie Lam, șefa executivului din Hong Kong, a declarat că nu există în curs asemenea planuri.
Sursă foto: Dreamstime