Raportul de 46 de pagini al acestor organizaţii de apărare a mediului, publicat miercuri şi citat de AFP, este intitulat ‘Bad Apple’, cu trimitere la renumita companie americană.
Printre altele, documentul acuză, oferind exemple, gigantul american că este la curent cu faptul că fabricarea iPad-urilor, iPhone-urilor şi a altor produse emblematice ale sale generează un ‘volum enorm’ de deşeuri toxice, însă nu acţionează în consecinţă şi este dezinteresat de problemă.
‘După cinci luni de cercetări şi investigări pe teren, am descoperit că deşeurile poluante ale acestei companii în valoare de 300 de miliarde de dolari au crescut şi s-au răspândit în lanţul său de aprovizionare’, a subliniat raportul. Chestionată de AFP, Apple a recunoscut că nu face publice numele furnizorilor săi din China, fără a explica de ce.
Raportul citează cu titlu de exemplu cazul societăţii Meiko Electronics, instalată la Wuhan, suspectată că furnizează Apple circuite imprimate. Lacul Nantaizi situat în apropiere de uzina Meiko este ‘contaminat serios’ cu metale grele, conform raportului: analiza unor eşantioane de apă prelevate de aici a evidenţiat, de exemplu, o rată a cuprului de 56 până la 193 de ori mai ridicată decât în celelalte lacuri ale bazinului Yangtse.