Dar Beijingul riscă, la rândul său, să fie pus la colț, dacă întinde prea mult mâna aliatului său rus. Diplomații americani și chinezi au discutat deja problema pe parcursul a șapte ore, scrie CNBC.

„Cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menținem cooperarea pe care am realizat-o și pe care dorim să o sporim, în contextul în care piețele occidentale se închid”, a declarat recent ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov.

Beijingul, avertizat de SUA să nu arunce un colac de salvare Rusiei

În replică, consilierul american pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat că a avertizat Beijingul că va suporta ”cu siguranţă” consecinţe dacă va ajuta Moscova să evite sancţiunile drastice impuse din cauza invaziei în Ucraina. ”Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să existe un colac de salvare pentru Rusia împotriva acestor sancţiuni economice din orice ţară şi oriunde în lume”, a afirmat oficialul american.

Beijingul, partener comercial-cheie al Rusiei, a refuzat să califice acţiunile Rusiei drept invazie, deşi preşedintele Xi Jinping a făcut apel la ”reţinere maximă” cu privire la situaţia din Ucraina, după o întâlnire virtuală cu cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Xi şi-a exprimat îngrijorările și cu privire la impactul sancţiunilor asupra finanţelor la nivel mondial, aprovizionării cu energie, transporturilor şi lanţurilor de aprovizionare, pe fondul semnelor tot mai mari că sancţiunile occidentale limitează capacitatea Chinei de a cumpăra petrol rusesc.

China ar putea să astupe majoritatea găurilor lăsate de Occident în economia Rusiei.

Cât de mult ar putea contribui China la atenuarea loviturilor economice pe care Rusia le resimte tot mai acut? Teoretic, susțin unii analiști, destul de mult.

Dacă China ar decide să deschidă o linie de schimb completă cu Rusia, acceptând rubla ca mijloc de plată pentru orice trebuie să cumpere – inclusiv importuri cruciale, cum ar fi piese tehnologice și semiconductori – China ar putea să astupe majoritatea găurilor lăsate de Occident în economia Rusiei.

Nu se știe însă dacă acest lucru este în întregime în interesul Beijingului, conștientă că ajutorul dat Rusiei s-ar putea întoarce împotriva sa.
„China ar putea ajuta semnificativ Rusia”, a declarat pentru CNBC Maximilian Hess, membru al Institutului de Cercetare în Politică Externă în Asia Centrală. „Dar ar risca sancțiuni secundare majore și un război al sancțiunilor cu SUA și Occidentul.”

Având în vedere starea incertă a piețelor chineze din ultimele săptămâni, pe fondul inflației în creștere și al unui nou focar major de Covid-19 în țară, „s-ar putea să nu fie cel mai bun moment pentru a face asta”, a spus Hess.

Partenerul său flexibil

Totuși, Beijingul are o alianță bine cimentată cu Rusia și poate beneficia de pe urma poziției sale.

Înainte de invazie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat strategic „fără limite”, despre care au spus că are ca scop contracararea influenței SUA.

”China este încântată că poate să provoace probleme Occidentului și nu ar fi deranjată deloc să transforme treptat Rusia în partenerul său mai mic, flexibil. De asemenea, ar putea profita de poziția sa pentru a cumpăra petrol rusesc, gaze și alte mărfuri la prețuri reduse, așa cum a făcut-o și cu Iranul”, spune Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.

Economia Chinei poate influența piețele globale mult mai mult decât Rusia

China este cea mai mare piață de export a Rusiei, după Uniunea Europeană; comerțul dintre China și Rusia a atins un nivel record de 146,9 miliarde de dolari în 2021, în creștere cu 35,9% față de anul precedent, potrivit agenției vamale din China. Exporturile rusești către China au fost în valoare de 79,3 miliarde de dolari în 2021, petrolul și gazele reprezentând 56% din acestea. Importurile Chinei din Rusia au depășit exporturile cu peste 10 miliarde de dolari anul trecut.

Alianța celor mai puternice economii, G-7, compusă din SUA și partenerii săi europeni și asiatici, poate aplica sancțiuni secundare dure oricărei entități care sprijină Moscova. Problema este că economia Chinei este a doua ca mărime din lume și o parte esențială a lanțurilor globale de aprovizionare.

Economia Chinei poate influența piețele globale mult mai mult decât Rusia. Așa că orice decizie de a sancționa China ar însemna efecte globale mult mai mari și, probabil, mult mai dureroase din punct de vedere economic pentru Occident.