Alertă mondială. Potrivit unui studiu, o altă pademie de coronavirus poate fi declanșată, foarte probabil, tot în China. Ea va fi din cauîa oamenilor care intră în contact cu liliecii purtători de virusuri contagioase, transmite The Sun.
Țara se află în fruntea unei liste cu locurile cele mai pasibile pentru dezvoltarea unei noi pandemii, în care oamenii de știință au identificat care sunt condițiile „prielnice” pentru răspândirea unor noi virusuri mortale. Aceștia se tem că bolile se pot transmite cu ușurință de la liliecii cu potcoavă la oameni, deoarece cererea crescândă de produse din carne a determinat creșterea de animale la nivel industrial.
Astfel, defrișarea pădurilor, expansiunea agricolă și creșterea de animale îi aduc pe oameni în contact mai strâns cu acea specie de lilieci cu potcoavă, despre care se știe că poartă boli de natură animală, inclusiv COVID-19.
Animalele care răspândesc bolile cele mai temute
Animalele poartă și, prin urmare, răspândesc: SARS-CoV-2, MERS și CoV Ebola.
Specialiștii au arătat că producția la scală industrială a animalelor este o rețetă pentru dezastru, întrucât poate pune în legătură populații mari de animale similare genetic, care sunt extrem de vulnerabile la focare de boli.
Pe lângă China, pe lista „punctelor fierbinți” au fost incluse și insula indoneziană Java, Bhutan, estul Nepalului, nordul Bangladeshului, statul indian Kerala și nord-estul Indiei.
Ce spune studiul despre pandemia de COVID
Studiul, publicat în Nature, a fost realizat de o echipă de la Universitatea din California, Berkeley, Universitatea Politehnică din Milano și Universitatea Massey din Noua Zeelandă. Una dintre concluziile prezentate de oamenii de știință propune o serie de factori care duc la apariția unui focar. Astfel, fragmentarea pădurilor, așezarea umană, producția agricolă și zootehnică au fost comparate cu habitatele liliecilor cu potcoavă pentru a stabili potențiale puncte fierbinți.
Acestea sunt condițiile care alcătuiesc un habitat favorabil speciilor de lilieci cu potcoavă și unde virușii ar putea fi transmiși de la animale la oameni.
Acest lucru i-a determinat pe mulți să speculeze că virusul SARS-CoV-2 provine de pe piața slab reglementată în care se vând animale vii. Omul de știință german, Dr. Roland Wiesendanger, de la Universitatea din Hamburg, a declarat: „Piețele în care se vând continuă să fie o amenințare”.
Sursa foto: Dreamstime