China a anunţat că va fi reprezentată de un oficial de rang înalt la Jeddah (Arabia Saudită) unde au loc, în acest weekend, discuții pe tema războiului din Ucraina, dar de la care Rusia a fost exclusă. Anunţul neașteptat al Beijingului este o lovitură diplomatică pentru Ucraina, Occident şi gazdele saudite, în condițiile în care se părea că China este unul dintre aliații Moscovei.
China întoarce spatele Rusiei?! Cam asta se poate înțelege din decizia anunțată vineri de guvernul de la Beijing, aceea de a trimite un reprezentant de rang înalt în Arabia Saudită, acolo unde au loc discuții, fără Rusia, pe tema războiului din Ucraina.
China vrea să colaboreze
Delegațiile ucraineană şi occidentale speră că reuniunea de la Jeddah – la care participă consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din circa 40 de ţări – va conveni asupra principiilor-cheie pentru un viitor acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, notează Reuters.
Emisarul Beijingului la discuții este Li Hui, trimisul special pentru afaceri eurasiatice, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe.
„China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE chinez, într-un comunicat.
Zelenski vrea un summit pentru pace
Volodimir Zelenski a declarat miercuri că speră ca iniţiativa să conducă la un „summit pentru pace”, care să aibă loc în această toamnă şi la care să participe lideri din întreaga lume, pentru a aproba principiile bazate pe propria sa formulă de pace, în 10 puncte, care presupune retragerea trupelor ruse şi recăpătarea tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.
Planul președintelui ucrainean, care pleacă de la principiul respectării integrităţii teritoriale a Ucrainei, un principiu pe care şi Beijingul declară că îl susţine ferm, este însă o anatemă pentru Moscova, care afirmă că a anexat pentru totdeauna teritoriile ucrainene ocupate.
Diplomații ucraineni, ruşi şi internaţionali spun că nu există nicio perspectivă de discuţii directe de pace între Ucraina şi Rusia în acest moment, în condiţiile în care războiul continuă să facă ravagii, iar Kievul încearcă să recupereze teritoriul printr-o contraofensivă.
Ucraina urmăreşte să construiască o coaliţie mai amplă de sprijin diplomatic, dincolo de principalii săi susţinători occidentali, prin contactarea ţărilor din Sudul Global, cum ar fi India, Brazilia şi Africa de Sud, multe dintre acestea rămânând în mod public neutre faţă de războiul Rusiei.
„Unul dintre principalele obiective ale acestei runde de negocieri va fi acela de a stabili în sfârşit o înţelegere comună a ceea ce reprezintă cele 10 puncte” ale formulei ucrainene de pace, a declarat joi pentru Reuters Ihor Jovkva, consilierul diplomatic principal al lui Zelenski.