Guvernul chinez a prezentat, joi, planurile sale pentru reducerea excesului de capacitate a producţiei de oţel, anunţând o diminuare de 100 - 150 milioane tone anual (până la 12,5% din totalul actual), în următorii cinci ani, relatează agenţia EFE.
Restructurarea sectorului va presupune închiderea fabricilor învechite şi blocarea construirii de noi instalaţii, a anunţat Consiliul de Stat (Executivul), la finalul unei reuniuni de lucru, informează agenţia oficială Xinhua.
În plus, vor fi 'lichidate' aşa-numitele companii 'zombi', cele care şi-au oprit activitatea, dar nu au fost încă declarate, formal, în faliment.
Industria siderurgică chineză este cea mai mare din lume, cu o capacitate instalată de producţie de până la 1,2 miliarde tone anual.
Reducerea cererii a făcut ca producţia să fie în 2015 de 804 milioane tone, în scădere cu 2,3% faţă de anul anterior, conform datelor patronatului din sector.
Muncitorii afectaţi de restructurare vor beneficia de ajutoare de şomaj şi formare profesională şi autorităţile au avertizat că firmele cu întârzieri salariale vor trebui să îşi îndeplinească obligaţiile.
Excesul de capacitate din industria siderurgică chineză provoacă probleme şi în exterior, iar Beijingul a primit o serie de sancţiuni comerciale pentru 'dumping' pentru anumite produse ale sale vândute pe pieţele externe.
Această restructurare face parte dintr-un proces mai amplu de reformă a industriei chineze, incluzând companiile publice, iar autorităţile încearcă să reducă activităţile redundante sau învechite, care consumă serioase resurse financiare, şi să susţină serviciile şi alte sectoare mai inovatoare.
Procesul de reformă ar trebui să primească un impuls clar în următoarea sesiune plenară a Legislativului, care va avea loc lunea viitoare, când va fi aprobat viitorul plan cincinal (2016 – 2020).
AGERPRES