China, cel mai mare consumator mondial de carne de porc, a decis să reia importurile de carne de porc de la 14 fabrici de procesare şi depozite din SUA, punând astfel capăt unor restricţii care, în unele cazuri, durează de mai mult de un an, transmite Bloomberg.
Departamentul american al Agriculturii a anunţat joi seară că a ajuns la un acord cu autorităţile chineze care va permite reluarea livrărilor de la şase fabrici de procesare şi opt facilităţi de stocare. 'Acest lucru va permite creşterea exporturilor americane de porci şi produse din carne de porc spre China în lunile următoare', a informat Departamentul american al Agriculturii.
Potrivit Rabobank, la un moment dat aproximativ jumătate din capacităţile de procesare a cărnii de porc din SUA nu erau eligibile să exporte produse spre SUA iar pe fondul creşterii cererii chineze exportatorii din Uniunea Europeană şi-au majorat livrările profitând de restricţiile impuse unor furnizori americani. În schimb, companiile americane autorizate să exporte produse din carne de porc în China şi-au majorat livrările. Un exemplu în acest sens este Smithfield Foods Inc., care este prezent şi în România, ale cărui livrări în China au crescut cu 45% în primele şase luni. În condiţiile în care Smithfield Foods este o divizie a grupului WH Group Ltd., cu sediul la Hong Kong, compania americană are canale de distribuţie în China.
AGERPRES