Preşedintele Corporaţiei Nucleare din China, Sun Qin, a prezentat acest plan, dar a subliniat că ţara se va confrunta cu concurenţa dintr-un sector în expansiune rapidă, unde circa 70 de ţări vor să dezvolte proiecte nucleare şi multinaţionale din Rusia, Japonia şi Coreea de Sud vor să profite de această conjunctură.
Compania chineză a exportat până acum şase reactoare nucleare şi alte instalaţii mai mici şi caută să încheie acorduri bilaterale cu companii din alte ţări pentru a-şi dezvolta prezenţa pe alte pieţe, a precizat Sun pentru cotidianul oficial.
China are în prezent 30 de reactoare nucleare operaţionale, încă 24 în construcţie şi la finele anului va începe lucrările pentru prima centrală nucleară plutitoare din ape marine, a menţionat Sun.
În noiembrie 2015, Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat un Memorandum de Înţelegere privind dezvoltarea, construcţia, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclear Electrică /CNE/ Cernavodă.
Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation, investitorul selectat, au intrat în ultima fază a procedurii de selecţie, lansată în luna august 2014, urmând să iniţieze procesul de negociere a Acordului Investitorilor şi a Actului Constitutiv ale noii companii de proiect.
Noua companie de proiect va fi una de tip "joint-venture", în care China General Nuclear Power Corporation va deţine cel puţin 51% din capitalul social, în conformitate cu Strategia de Continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, aprobată de Guvernul României în anul 2014.
Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă presupune construcţia a încă două reactoare de tip CANDU 6 pe amplasamentul CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh şi o durată de viaţă de 30 de ani, cu posibilitatea de extindere pe încă 25 de ani.
SURSA: Agerpres