China vrea să devină super-putere militară

După ce s-a apropiat de vârful puterilor economice ale lumii, aflată în prezent, pe locul secund după SUA, China intenționează să își sporească și puterea armată. Mai ales în condițiile în care rezervele valutare uriașe îi permit achiziționarea sau producerea de echipamente militare costisitoare.

China are nevoie de cel puţin trei portavioane pentru a-şi apăra interesele strategice, a afirmat un general chinez la cinci zile după ce Ministerul Apărării a recunoscut construcţia unei prime nave amiral care întruchipează ambiţia navală a Chinei, relatează AFP. "Dacă luăm în considerare vecinii, India va avea trei (n.r. – portavioane) până în 2014, Japonia va avea trei portavioane echivalente până în 2014, aşadar consider că numărul (n.r. – de astfel de nave pentru China) nu trebuie să fie mai mic de trei dacă vrem să ne apărăm drepturile şi interesele maritime cu eficienţă", a declarat ieri generalul Luo Yuan, citat de cotidianul Beijing News.

După ce timp de ani de zile a ţinut sub tăcere lucrările de construcţie a primului său portavion, Armata Populară de Eliberare a început să vorbească despre acest lucru, îngrijorată de imaginea belicoasă care ar putea să se formeze în jurul acestei nave. Primul portavion chinezesc, o fostă navă sovietică achiziţionată în 1998 de la Ucraina, ar putea în schimb să contureze imaginea pe care China însăşi vrea să o ofere: aceea a unei ţări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără a avea pretenţii de hegemonie. Ministerul chinez al Apărării a precizat miercuri că nava va fi folosită pentru cercetări ştiinţifice şi exerciţii de antrenament.

Experţi independenţi susţin însă că Beijingul dezvoltă, în secret, un program de construire a altor două portavioane. SUA au salutat vineri faptul că autorităţile de la Beijing au recunoscut construcţia primului portavion chinezesc, considerând acest lucru semnul unei evoluţii spre o mai mare transparenţă între cele două ţări.

Sursa: AGERPRES