Autorităţile chineze au anunţat vineri că intenţionează să formeze câteva companii foarte mari de minerit de cărbune până la finele lui 2020, un nou pas în încercările celui mai mare producător mondial de cărbune de a eficientiza acest sector, transmite Reuters.
Într-un comunicat emis vineri de Comisia Naţionale de Dezvoltare şi Reformă (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, se arată că până la finele lui 2020 China intenţionează să înfiinţeze câteva mega-companii miniere fiecare cu capacitatea de a produce 100 milioane de tone de cărbune pe an şi care vor putea concura pe piaţa mondială, informează Agerpres.
În luna iunie a anului trecut China avea peste 4.000 de mine de cărbune cu o capacitatea totală de producţie de 3,41 miliarde de tone pe an. În anul 2016, China a produs 3,64 miliarde de tone de cărbune.
Planurile NDRC privind crearea câtorva mega-companii vine după ce anul trecut compania energetică de stat China Guodian Group Corp a fost preluată de cel mai mare grup minier de cărbune din China, Shenhua Group Corp Ltd, pentru a da naştere celei mai mari companii de utilităţi din lume.
Cu active de peste 1.800 miliarde yuani (271 miliarde de dolari) şi o capacitate instalată de 225 de gigawaţi, mai mare decât cea a grupurilor europene EDF şi Enel combinată, noua entitate va deveni cel mai mare producător mondial de electricitate. De asemenea, noua entitate va fi şi primul producător mondial de cărbune precum şi cel mai mare producător mondial de energie eoliană cu o capacitate instalată de 33 de gigawaţi.
Această fuziune aranjată de Guvernul chinez face parte din eforturile Beijingului de a reforma sectoarele ineficiente şi îndatorate, de a reduce numărul de companii şi a crea firme care să fie competitive la nivel global în sectoare precum producţia de electricitate, shipping şi metale.