Au fost autorizate în acest sens, de urgență, trei vaccinuri, iar un al patrulea va fi folosit de către armata chineză, în total urmând să fie distribuite 100 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de companiile chineze Sinopharm și Sinovac Biotech.
China plănuieşte să vaccineze anti-COVID-19 50 milioane de persoane din grupe prioritare înainte de startul sezonului călătoriilor prilejuite de Noul An chinezesc, transmite vineri Reuters, citând publicaţia South China Morning Post, conform Agerpres.
Beijingul are în plan să distribuie 100 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de companiile chineze Sinopharm şi Sinovac Biotech, scrie cotidianul.
China a autorizat pentru utilizare de urgenţă două vaccinuri candidat de la Sinopharm şi unul de la Sinovac Biotech. Un al patrulea, dezvoltat de CanSino Biologics, a fost aprobat pentru a fi folosit în cadrul armatei.
South China Morning Post mai scrie că oficialilor li s-a cerut să încheie administrarea primelor 50 milioane de doze până la 15 ianuarie, iar a celorlalte 50 de milioane până la 5 februarie.
Inocularea în masă a grupelor prioritare – personal medical, poliţişti, pompieri, vameşi, bagajişti, personal din transport şi logistică – are ca scop să reducă riscul de răspândire a bolii în timpul tradiţionalei vacanţe anuale de o săptămână, explică SCMP.
Provincia Sichuan ar putea începe vaccinarea persoanelor vârstnice şi a celor cu boli cronice la începutul lunii viitoare, după ce va încheia administrarea acestuia la grupele prioritare, au declarat oficiali.
Anchetă internațională în China privind originile noului coronavirus
Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a asigurat că Beijingul salută apropiata venire în China a unei echipe internaţionale de anchetă privind COVID-19, prevăzută pentru luna ianuarie, relata joi sursa citată.
China s-a opus vehement apelurilor la lansarea unei anchete internaţionale privind originile noului coronavirus, afirmând că astfel de apeluri sunt anti-chineze, dar a fost deschisă faţă de o anchetă condusă de OMS, menţionează Reuters.
Nu se ştie însă deocamdată dacă anchetatorii OMS se vor deplasa şi în oraşul Wuhan, unde a fost detectat prima dată virusul, itinerarul acestora fiind încă în discuţie.
„OMS menţine contactul cu China şi continuă să discute cu aceasta despre echipa internaţională şi locurile pe care le va vizita”, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă joi Babatunde Olowokure, director regional al OMS pentru situaţii de urgenţă în Pacificul de vest.
„Din ce înţelegem, în momentul de faţă China salută venirea echipei internaţionale… Se prevede ca aceasta să aibă loc, din câte ştim, la începutul lui ianuarie”, a spus Babatunde Olowokure.