Economia Chinei a înregistrat anul trecut un avans de 7,8%, acesta fiind cel mai slab ritm de creştere după 1999, din cauza efectelor crizei financiare şi a scăderii cererii pentru exporturile chineze, mai ales în SUA şi Europa, a anunţat Biroul naţional de statistică (NBS).
Este al doilea an consecutiv de încetinire a creşterii Produsului Intern Brut al Chinei, după un avans de 9,3% în 2011 şi 10,4% în 2010.
În ultimul trimestru din 2012, economia a urcat cu 7,9%, datorită redresării exporturilor, a producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul care au crescut peste aşteptări. Exporturile chineze au înregistrat în ultimul trimestru din 2012 un avans de 14,1%, semnalând redresarea cererii pentru produsele fabricate în statul asiatic.
Reacţia pieţelor după publicarea datelor privind evoluţia economiei chineze a fost în general pozitivă, acţiunile burselor din Asia înregistrând creşteri astăzi, iar preţul barilului de ţiţei a urcat.
Noii lideri de la Beijing trebuie să stabilizeze economia anul acesta, să păstreze un nivel scăzut al şomajului şi să evite creşterea preţurilor locuinţelor şi a ratei inflaţiei, care ar putea afecta măsurile de stimulare a economiei.
Produsul Intern Brut al Chinei a ajuns în 2012 la 51.900 miliarde de yuani (8.280 miliarde de dolari), consolidând poziţia de a doua economie a lumii, după SUA.
Economiştii se aşteptau ca economia chineză să crească 8%, după ce au estimat un avans de 7,7% în 2012 şi de 7,8% în trimestrul patru din 2012.
Performanţa economică generală a Chinei se stabilizează. "În următoarea fază va trebui să ne concentrăm pe schimbarea modelului de creştere economică şi pe îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei avansului economiei", potrivit NBS.
China trebuie să-şi reechilibreze economia, mult prea dependentă de investiţii, pentru a da un rol mai mare consumului gospodăriilor, în timp ce exportatorii chinezi suferă de pe urma crizei din Europa. Pentru a susţine activitatea economică, Banca Centrală a Chinei a redus de două ori dobânda de bază şi a scăzut rezervele minime obligatorii în trei rânduri, pentru a le permite băncilor să acorde mai multe credite.
Sursa: Agerpres