Studiul are ca scopatenuarea efectului de seră cauzat de emisiile de carbon.

Separarea prin membrane este o nouă tehnologie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceasta presupune separarea CO2 cu ajutorul materialelor tip membrană. Este o tehnologie eficientă din punct de vedere energetic şi uşor de utilizat, conform studiului.

Câteva dificultăți tehnologice au fost soluționate

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Tianjin a soluţionat câteva dificultăţi tehnologice şi a testat o varietate de solvenţi pentru a găsi o nouă soluţie pentru producerea de materiale tip membrană mai eficiente la separarea gazelor.

Capacitatea de separare a CO2 de membrana cu matrice mixtă, produsă prin noua tehnologie, se situează aproape de limita superioară teoretică a acestor materiale tip membrană.

”Sperăm că această tehnologie va ajuta centralele electrice pe cărbune şi întreprinderile chimice să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră”, a declarat Li Run, care se numără printre autorii studiului.

Cercetătorii australieni cred că dioxidul de carbon se poate ”recicla”

Gazul de sinteză, singazul, este o materie primă importantă pentru industria chimică, fiind folosit pentru medicamente, fertilizatori, plastic sau combustibil. Acest amestec de hidrogen, monoxid de carbon și urme de dioxid de carbon nu este mereu un proces neutru din punctul de vederea al emisiilor de carbon. Cercetătorii explică faptul că pentru producerea sunt folosite gazele naturale sau resturile rămase de la cărbune, notează descoperă.ro.

Cercetătorii australieni sunt de părere că singazul poate fi produs și din dioxid de carbon, iar astfel, procesul de producție al acestuia ar putea fi mai simplu și mai ieftin.

„Ideea este că putem lua o sursă de CO2, cum ar fi o centrală electrică pe cărbune, o centrală electrică pe gaz sau chiar o mină de gaz natural, unde sunt eliberate cantități imense de dioxid de carbon. Apoi, pur și simplu, folosi această nouă tehnologie în cazul acestor surse de carbon”.explică Emma Lovell, expertă în inginerie chimică a Universității New South Wales, Australia.

„Am putea colecta dioxidul de carbon și să-l transformăm în ceva extrem de valoros pentru industrie”, a mai adăugat aceasta.