China a promis că își va reduce și mai mult tarifele vamale, își va majora importurile și își va deschide economia, transmit BBC, Reuters și DPA.

Într-un discurs rostit la Expoziţia comercială internaţională de la Shanghai (CIIE), preşedintele Xi Jinping a apărat de asemenea comerţul mondial liber, care, susţine oficialul chinez, „este atacat”. Comentariile sale sunt văzute ca o referire la SUA, pe fondul războiului comercial dintre primele economii ale lumii.

„Într-o lume în care globalizarea economică se adânceşte, practicile legii junglei şi conceptul „învingătorul ia totul” reprezintă doar o fundătură. O creştere cuprinzătoare pentru toată lumea este cu siguranţă calea de urmat”, a afirmat Xi.

Expoziţia comercială internaţională de la Shanghai reprezintă cea mai mare încercare a Chinei de a arăta lumii – şi în special Statelor Unite – că economia sa se deschide din ce în ce mai mult. Evenimentul, care are loc în perioada 5-10 noiembrie, este menit să dea un impuls de miliarde de dolari importurilor. Sunt prezenţi expozanţi din 140 de state şi regiuni, inclusiv 404 din Japonia, cea mai importantă delegaţie. Din SUA participă 136 de companii, inclusiv Google, Dell, Ford şi General Electric.

Multe state dezvoltate au refuzat să-şi trimită oficiali de rang înalt la Shanghai. Din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) numai Rusia a trimis un şef de stat sau de guvern, premierul Dmitry Medvedev.

În discursul său, preşedintele chinez s-a angajat să reducă şi mai mult tarifele vamale şi să uşureze accesul firmelor străine la economia chineză.

Cu siguranţă nu există niciun semn că Beijingul este pe punctul de a se prăbuşi din cauza escaladării războiului comercial. Xi Jinping a explicat că economia chineză este „o mare”. Furtunile pot distruge o baltă dar niciodată o mare, a adăugat oficialul.

De asemenea, preşedintele chinez a promis că vor fi adoptate măsuri pentru majorarea importurilor, prin reducerea tarifelor vamale, facilitarea formalităţilor vamale şi scăderea „costurilor instituţionale”. Oficialul nu a precizat ce ţări vor beneficia de aceste reglementări.

 

China va continua de asemenea „să extindă accesul la piaţă” iar sinceritatea va deveni „o marcă înregistrată a Chinei. Uşile Chinei nu vor fi niciodată închise, ci se vor deschide şi mai mult”, a declarat Xi.

Acesta a precizat că statul chinez va accelera negocierile pentru un acord de investiţii China – UE şi un acord de liber schimb regional între China, Japonia şi Coreea de Sud.

Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane. Analiştii Organizaţiei Mondiale a Comerţului subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.

Economiştii Organizaţiei Mondiale a Comerţului au calculat că „un eşec complet al cooperării comerciale internaţionale va duce la o creştere semnificativă a tarifelor vamale, ar tăia în medie 1,9% din economia mondială şi ar reduce volumul comerţului global cu 17%”.

Conform calculelor Fondului Monetar Internaţional, atât SUA, cât şi China, suferă din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anunţate la bunuri în valoare de 360 de miliarde de dolari, precum şi cele pentru maşini şi componente auto vor tăia 0,9% din PIB-ul SUA şi 0,6% din cel al Chinei.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.

SURSA: Agerpres