Forţele aeriene chineze au efectuat exerciţii în apropiere de strâmtoarea Taiwan, ca reacţie la vizita unui înalt responsabil al Departamentului SUA la Taipei. O înregistrare video a stârnit însă îngrijorarea comunității internaționale.
Forţele aeriene chineze au dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute o înregistrare video arătând bombardiere H-6, capabile să transporte încărcătură nucleară, simulând un atac împotriva ceea ce pare a fi baza Andersen a US Air Force din insula Guam, în Pacific, pe fondul unor tensiuni regionale în creştere, relatează luni Reuters.
Imaginile au fost postate sâmbătă pe contul Weibo al armatei aerului a Chinei, în timp ce Forţele aeriene chineze efectuau, pentru a doua zi, exerciţii în apropiere de strâmtoarea Taiwan, ca reacţie la vizita unui înalt responsabil al Departamentului SUA la Taipei.
O rachetă este lansată pe o pistă de pe un litoral
În Guam sunt amplasate instalaţii şi facilităţi militare majore ale SUA, inclusiv o bază aeriană, cu rol-cheie pentru a răspunde la orice conflict în regiunea Asia-Pacific.
Filmul de două minute şi 15 secunde al Forţelor aeriene chineze, având un fundal muzical solemn şi dramatic demn de un blockbuster hollywoodian, arată bombardiere de tipul H-6 care decolează de la o bază situată în deşert. Videoclipul se intitulează ‘Zeul războiului H-6K merge la atac!’, scrie Reuters.
La jumătatea zborului, un pilot apasă un buton şi lansează o rachetă pe o pistă de pe un litoral care nu este numit. O imagine din satelit a pistei arată exact ca amplasarea bazei Andersen, chiar dacă nu este numită.
Autoritățile chineze au refuzat să facă precizări
‘Suntem apărătorii securităţii aeriene a patriei. Avem misiunea şi capacitatea de a apăra întotdeauna securitatea cerului patriei’, subliniază Forţele aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului ( People’s Liberation Army Air Force/PLAAF/) într-o scurtă descriere a videoclipului.
Nici Ministerul Apărării chinez, nici Comandamentul american Indo-Pacific nu au răspuns la o solicitare a Reuters pentru un comentariu imediat la această înregistrare video.
Avioane H-6 au fost implicate în mai multe zboruri chineze în jurul şi în apropiere de Taiwan, potrivit Forţelor aeriene taiwaneze, inclusiv săptămâna trecută.
Aparatele H-6K reprezintă cel mai recent model de bombardiere chineze, construite pe baza vechiului bombardier bimotor sovietic Tu-16, datând din anii 1950.