State Grid din China, cea mai mare companie de utilităţi din lume, a semnat vineri acordul privind achiziţionarea unei participaţii minoritare în ADMIE, operatorul reţelei energetice a Greciei, a doua mare investiţie a statului chinez din ultimele luni în ţara afectată de criza datoriilor, transmite Reuters.
ADMIE este deţinută integral de Public Power Corporation (PPC) – cea mai mare companie de electricitate din Grecia.
Acţionarii PPC au aprobat luna trecută vânzarea unei participaţie de 24% în ADMIE companiei chineze State Grid, într-o tranzacţie de 320 de milioane de euro (334 de milioane de dolari).
Tranzacţia evaluează operatorul reţelei energetice la 1,7 miliarde de dolari.
La ceremonia de semnare care a avut loc vineri, la Atena, Kou Wei, şeful State Grid a afirmat că Grecia este piaţă de importanţă strategică şi investiţia în ADMIE, va sprijini perspectivele de creştere ale companiei chineze. ADMIE îşi va extinde reţeaua către insulele elene şi în afara ţării.
În septembrie, PPC a semnat un acord iniţial cu China Machinery Engineering Corporation (CMEC) pentru construcţia unei centrale energetice de un miliard de euro în Grecia. În august, grupul chinez de transport maritim Cosco a preluat o participaţie de 51% în cel mai mare port al Greciei, Pireu. Conform acordului semnat în aprilie între Cosco şi Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.
În următorii cinci ani, Cosco va achiziţiona încă 16% cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiţii de 300 de milioane de euro în Portul Pireu. Luna trecută, grupul chinez a anunţat că va investi până la 500 de milioane de euro pentru a moderniza portul elen.
Una dintre condiţiile impuse Greciei de creditori în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este vânzarea unei participaţii în operatorul reţelei energetice a ţării sau privatizarea completă până anul viitor.
Parlamentul Greciei a aprobat bugetul pe 2017, care este construit pe baza unei creşteri economice de 2,7% şi a unui surplus bugetar, care exclude serviciul datoriei, de 2% din PIB, dar prevede majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, cerute de creditorii internaţionali în cadrul programului de asistenţă financiară, transmite Reuters.
Dacă Guvernul reuşeşte să-şi atingă ţintele, va fi prima revenire pe creştere a economiei, din 2014.
Premierul Alexis Tsipras a apreciat că este un "buget al optimismului, al creşterii şi al redresării economiei".
În 2016, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar de 1,1% din PIB, depăşind ţinta de 0,5% din PIB. Economia de 180 de miliarde de euro ar urma să se contracteze cu 0,3% anul acesta, conform proiectului de buget.
Datoria Greciei, cea mai mare din zona euro, se va situa la 176,5% din PIB în 2017, faţă de un nivel de aproximativ 180% din PIB previzionat anul acesta.
AGERPRES