Chinezii dau alarma la nivel planetar! Tocmai au vorbit de marele război

Este tensiune mare pe întreg globul. În acest context, China trage un semnal de alarmă cu privire la un viitor conflict cu Statele Unite. Acest lucru ar putea reprezenta un adevărat ”dezastru” la nivel mondial.

În timp ce Beijingul așteaptă ca președintele ales, Joe Biden, să își stabilească strategia politicii sale externe, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avertizat că un conflict americano-chinez ar fi un “dezastru” pentru ambele țări și pentru restul lumii, conform NewsWeek. 

Vineri, Wang a vorbit la Asia Soeciety, cu aproximativ o lună înainte ca Biden să își preia funcția. Cei patru ani de conflict dintre Partidul Comunist Chinez (PCC) și președintele Donald Trump au dus la o spirală care “a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată după stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două țări, cu 41 de ani în urmă“, a subliniat Wang, după cum reiese dintr-un mesaj de pe Twitter al lui Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Wang a cerut echipei care va urma la conducere să abordeze Beijingul prin idei de cooperare și nu combative, el avertizând totodată că PCC nu va admite “niciun fel de amestec“ în politica sa internă promovată în niște regiuni precum Hong Kong, Xinjiang și Tibet. 

China nu intenționează să lupte pentru hegemonie”, a mai spus Wang. “Noi nu ne-am amestecat niciodată în afacerile interne ale altora. Nu ne exportăm sistemul și modelul, după cum nu căutăm nici niște sfere de influență“.

“China este hotărâtă să-și dezvolte cu Statele Unite niște relații bazate pe coordonare, cooperare și stabilitate “, a mai adăugat el, “pe principii fără conflicte, fără confruntări și pe baza respectului reciproc și a unei cooperări de pe urma căreia ambele părți să aibă de câștigat“.

În pofida cuvintelor calde ale lui Wang, la Washington, ambele partide consideră că, pentru America și pentru generația viitoare, China va fi cea mai importantă și mai îndelungată problemă de ordin strategic.

“Un atac la adresa PCC reprezintă un atac la adresa a 1,4 miliarde de chinezi”

Pandemia COVID-19 și tensiunile de ordin teritorial din Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului au sporit dorința americanilor de a riposta în fața autoritarismului chinez.

Biden – care a făcut multă vreme parte din tabăra politicienilor care, în mod eronat, credeau că accesul pe piețele și în instituțiile mondiale vor încuraja China să devină mai liberală – a promis în cursul campaniei sale electorale să riposteze în fața abuzurilor Chinei și să dezvolte o cooperare multilaterală care să răspundă atitudinii sale răuvoitoare.

Oficialii chinezi și presa de stat au calificat criticile Occidentului drept rasiste și au condamnat eforturile Americii de a-și menține hegemonia pe glob. Vineri, Wang a spus că, “în mod clar”, un conflict între două dintre cele mai mari economii ale lumii “nu este nici în interesul poporului chinez și nici în cel al poporului american , după cum nu este util nici eforturilor atât de necesare pentru a depăși dificultățile“.

“Totuși, este regretabil că, atunci când deschidem televizoarele, când citim ziarele sau când accesăm noile medii, vedem deseori înalți oficiali americani care arată cu degetul spre China”, a adăugat Wang. “Nu există probe care să le sprijine acuzațiile. Sunt mai degrabă niște presupuneri iresponsabile și niște ieșiri pur emoționale“.

“Un atac la adresa PCC reprezintă un atac la adresa a 1,4 miliarde de chinezi”, a spus Wang, apelând uneori la inițiale pentru CCP. “Este sortit eșecului”.

Wang a reiterat ideea Beijingului potrivit căreia încălcarea drepturilor omului în Xinjiang, Hong Kong și Tibet este o problemă internă care nu poate face “subiectul vreunui amestec din străinătate“. Biden a promis să apere drepturile omului și democrația, ceea ce, cu siguranță va face ca administrația să intre în continuare în conflict cu Beijingul.

Biden a promis să conlucreze în continuare cu aliații americanilor ca să facă un front comun împotriva abuzurilor Chinei, spre deosebire de abordarea unilaterală a lui Trump în materie de politică externă, desfășurată sub sloganul ‘America First’. “Dar într-o epocă a globalizării, interesele tuturor țărilor sunt atât de întrepătrunse, încât cele mai multe dintre ele nu vor să țină partea cuiva, ca să nu mai vorbim de faptul că nu doresc să intre într-o confruntare cu China“, a conchis Wang.