Acordul prevede colaborări „în domenii precum rafinare, petrochimie, comercializarea de petrol și produse derivate”, au declarat reprezentanții Rosneft.

De asemenea, cele două companii au convenit creșterea livrărilor de petrol din Rusia către China.

„Acordul semnat astăzi reflectă în totalitate strategia companiei noastre, care are printre priorități întărirea relațiilor cu țările din zona Asia-Pacific și în particular cu China”, a declarat Igor Sechin, CEO Rosneft.

CEFC China Energy, care s-a transformat dintr-un comerciant petrolier de nișă într-un vast conglomerat energetic, se află în tratative în vederea achiziționării unei participații în Rosneft, gigantul petrolier de stat rus (ROSN.MM), au afirmat, la mijlocul lunii august, trei persoane ce dețin cunoștințe directe privind aceste discuții.

CEFC și Rosneft au discutat în ultimii 3-4 ani cu privire la diferite oportunități de cooperare, de la investiții în amonte în câmpurile petroliere din Rusia la comerțul cu petrol, însă abia de curând Rosneft a lansat ideea unei investiții într-o participație, a informat o altă sursă din conducerea companiei chineze.

CEFC a alocat un grup operativ format din aproximativ 40 de persoane pentru a lucra la această investiție, a afirmat o a treia sursă.

Autoritățile române au aprobat, în iulie, tranzacția încheiată la finele anului trecut între compania națională de petrol și gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG) și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

Cele două companii au semnat pe 15 decembrie un acord care DESCHIDEA calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză într-un stat din Europa de Est. Această tranzacţie are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Vest, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield.

În aprilie 2016, CEFC a anunţat că va achita 680 de milioane de dolari către compania de stat KazMunayGas din Kazahstan pentru 51% din acţiunile KMGI. La puţin timp după acest anunţ, instituţiile statului român au scos din sertare un dosar vechi de peste 12 ani, lucru care a pus sub semnul întrebării tranzacţia dintre cele două părţi. La câteva luni de la anunțul făcut, kazahii au declarat că se vor adresa Curţii de Arbitraj în situaţia în care nu va fi pus în practică memorandumul de înţelegere încheiat cu statul român în urmă cu doi ani, prin care statul şi-a luat angajamentul să vândă circa 26% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare pentru o sumă de 200 de milioane de dolari, iar kazahii s-au angajat să înfiinţeze împreună cu statul român un Fond de investiţii în valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani.

 

Punctul central al investiţiilor viza Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, care în urma investiţiilor realizate de kazahi în ultimii ani, în valoare de 1,4 mld. dolari, a ajuns la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an. În 2015, Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării Rompetrol a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare exportator de produse petroliere din România şi al doilea exportator la nivel naţional după Automobile Dacia.

„Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO- ul KMG Internațional, în comunicatul de presă remis astăzi presei.

Potrivit acestuia, o atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. “Acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China – precum și un impact social pozitiv”, a adăugat Zhanat Tussupbekov.

La finele anului trecut, cu ocazia semnării acordului dintre cele două companii, Zhanat Tussupbekov spunea că planurile vizează creșterea capacității de rafinare de la 5 la 10 milioane de tone de țiței pe an, construcția a încă 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. 

CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei şi a finanţelor. CEFC deţine 2 grupuri şi 7 companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă. Grupul are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări de pe glob şi în 2016 a realizat veniturile operaţionale de 38,9 miliarde de euro.