Great Wall Motor, cel mai mare constructor chinez de vehicule pick-up, şi firma bulgară Litex Motors vor demara anul viitor producţia de autovehicule la uzina din apropiere de Lovech (nordul Bulgariei), a anunţat luni Litex Motors, transmite Novinite.

În toamna anului trecut Great Wall Motor, unul din cei mai importanţi producători auto din China, a semnat un acord de tip joint venture cu holdingul bulgar Litex Commerce pentru producţia de autovehicule în Bulgaria.
Uzina de la Lovech va avea o capacitate anuală de producţie de 50.000 de unităţi şi va asambla patru modele diferite: un autovehicul de teren (SUV), un model pickup şi două modele de autoturisme. Investiţia iniţială în acest proiect este de 80 de milioane de euro dar ar putea să se ridice la 300 milioane de euro dacă proiectul va avea succes.

Automobilele produse în Bulgaria ar urma să fie vândute, sub marca Great Wall, atât pe pieţe din Europa cât şi pe cele din Orientul Mijlociu.

Great Wall Motor, cu sediul în provincia Hebei, în apropierea oraşului Beijing, este cel mai mare constructor chinez de vehicule pick-up şi are exporturi în peste 100 de state.

Compania deţine deja fabrici de asamblare în Rusia, Iran, Indonezia, Vietnam, Egipt şi Ucraina. GWM şi-a majorat de trei ori profitul net în primul semestru, la 100,4 milioane euro, şi a vândut 148.000 de vehicule, cu 70,6% mai mult decât în intervalul similar din 2009.

Obiectivul companiei este ca în 2015 să ajungă la exporturi de 540.000 de vehicule şi la vânzări totale de 1,8 milioane de unităţi.