Vânzările mondiale de telefoane mobile au crescut cu 35% în trimestrul al treilea al acestui an până la 417 milioane unităţi, însă cea mai mare parte a creşterii provine de la producătorii de telefoane no-brand (în special chinezi care îşi vând produsele pe pieţele emergente) în timp ce marii producători tradiţionali precum Nokia, Samsung Electronics şi LG au înregistrat o diminuare a cotei de piaţă, arată cel mai nou studiu de piaţă realizat de firma de consultanţă Gartner.
Grupul finlandez Nokia a rămas cel mai mare furnizor de telefoane mobile, cu aproximativ 117 milioane dispozitive vândute, însă cota sa de piaţă a scăzut până la 28,2% de la 36,7% în urmă cu un an.
Rivalul sud-coreean Samsung a rămas pe poziţia a doua cu 71 milioane dispozitive vândute, dar cota sa de piaţă a scăzut până la 17,2%.
În sfârşit, LG se situează pe locul al treilea cu 27 de milioane de telefoane mobile vândute în trimestrul al treilea şi o cotă de piaţă de 6,6%.
Însă producătorii de telefoane mobile no-brand, în special mici firme chineze care utilizează chipuri produse de Mediatek sau Spreadtrum Communications Inc, s-au extins deosebit de rapid în acest an dincolo de piaţa lor domestică spre Africa, India, America Latină şi Rusia. Chinezii de la ZTE(1,4%) şi Huawei (1,3%) se află pe locul 9, respectiv 10 în topul mondial, după Apple (3,2%), RIM (2,9%), Sony Ericsson (2,5%), Motorola (2,1%) şi HTC (1,6%).
Potrivit Gartener, vânzările de telefoane mobile produse de alte companii decât primii zece producători au crescut la 138 milioane unităţi de la 50 milioane unităţi în urmă cu un an.
Gartner a mai anunţat că vânzările de smartphones aproape s-au dublat comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrată creştere de 96% până la 81 milioane de unităţi de la 41 milioane de unităţi, astfel că în trimestrul al treilea smartphones au reprezentat 19,3% din vânzările totale de telefoane mobile.
Apple a devenit unul din primii cinci producători mondiali de telefoane mobile, devansând firme precum Research in Motion Ltd., Sony Ericsson Mobile Communications Ltd. şi Motorola Inc.
În ceea ce priveşte, sistemele de operare pentru smartphone, Symbian este în continuare numărul unu dar cota sa de piaţă a scăzut la 36,6% de la 44,6% în urmă cu un an.
Andrdoid este numărul doi mondial, cota sa de piaţă crescând la 25,5% de la 3,5% în urmă cu un an.
SURSA: Agerpres