UE închide o investigație privind o investiție chinezească pentru un parc fotovoltaic în România
UE a anunțat că renunță la investigația privind o investiție „made in China” care urma să aibă loc în România. Potențialii licitatori, printre care se numără și subsidiara germană a LONGi Green Energy Technology Co Ltd, unul dintre cei mai importanți producători de panouri solare din lume, au anunțat că se vor retrage, conform unui comunicat al comisarului european pentru industrie, Thierry Breton.
Alți licitatori implicați sunt Shanghai Electric UK Co. Ltd și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Investigațiile se concentrează asupra unui parc fotovoltaic din România, cu o capacitate instalată de 110 MW, care primește finanțare parțială din partea Uniunii Europene, conform informațiilor transmise de Bloomberg.
Aceasta este a doua oară când companiile chinezești se retrag dintr-o licitație, după ce oficialii UE au inițiat o investigație privind subvențiile. În martie, Comisia Europeană a anunțat că o firmă din China și-a retras oferta pentru a furniza trenuri Bulgariei.
Investigațiile au fost demarate luna trecută
Luna trecută, Comisia Europeană a demarat două investigații aprofundate pentru a evalua posibilele distorsiuni ale pieței cauzate de subvențiile străine acordate ofertanților în cadrul unei proceduri de achiziții publice din România.
Conform unui comunicat de presă emis de Executivul comunitar, procedura publică relevată a fost inițiată de o autoritate contractantă românească (Societatea PARC fotovoltaic Rovinari Est SA) pentru proiectarea, construirea și exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o capacitate instalată de 110 MW. Acest proiect beneficiază de finanțare parțială din Fondul UE pentru modernizare.
Investigațiile lansate au fost rezultatul notificărilor transmise, pe de o parte, de către Grupul Enevo, care include și LONGi Solar Technologie GmbH, și, pe de altă parte, de către Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd.
După examinarea preliminară a tuturor observațiilor, Comisia a concluzionat că este justificată inițierea unei investigații aprofundate pentru doi dintre ofertanți, deoarece există suficiente indicii că ambii au beneficiat de subvenții străine care distorsionează piața internă.
„În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare”, subliniază Executivul comunitar.
Licitațiile pentru sume mari trebuie anunțate
În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane de euro şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane euro din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.
„Panourile solare au devenit importante din punct de vedere strategic pentru Europa: pentru producţia noastră de energie curată, locuri de muncă în Europa şi securitatea aprovizionării. Cele două noi investigaţii aprofundate privind subvenţiile străine în sectorul panourilor solare urmăresc să menţină securitatea economică şi competitivitatea Europei prin asigurarea faptului că întreprinderile de pe piaţa noastră unică sunt cu adevărat competitive şi joacă un rol echitabil”, a declarat comisarul Thierry Breton.
Primul consorțiu investigat de Executivul comunitar este format din grupul Enevo și LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, liderul consorțiului, este un furnizor de servicii de inginerie și consultanță cu sediul în România. LONGi Solar Technologie GmbH este o filială germană nou înființată, deținută și controlată integral de LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, un important furnizor de soluții solare fotovoltaice listat la Bursa din Hong Kong. Atât LONGi Solar Technologie GmbH, cât și LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. sunt implicate în dezvoltarea, fabricarea și întreținerea plăcilor, celulelor și modulelor solare.
Al doilea consorțiu investigat este format din Shanghai Electric UK Co. Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Ambele companii sunt deținute și controlate în proporție de 100% de către Shanghai Electric Group Co. Ltd, o întreprindere de stat din Republica Populară Chineză, care este în ultimă instanță subordonată Comitetului de supraveghere și gestionare a industriei de stat din Shanghai, o entitate guvernamentală chineză.
Shanghai Electric UK Co., Ltd. și Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. sunt furnizori globali principali de soluții industriale în domeniul energiei, producției și integrării inteligenței digitale, oferind servicii de stocare a energiei eoliene, solare și a hidrogenului, precum și soluții integrate pentru generare, rețea, încărcare și stocare.
Parc Fotovoltaic Rovinari Est a lansat licitația
La sfârșitul anului trecut, compania Parc Fotovoltaic Rovinari Est, o societate deținută în mod egal de Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, a lansat licitația pentru construcția a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 450 MW.
În începutul anului 2024, Societatea Parc Fotovoltaic Rovinari Est a anunțat că a primit opt oferte la licitația pentru construcția celor patru parcuri fotovoltaice, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Una dintre oferte a fost depusă de asocierea Enevo Group (lider) – LONGi Solar Technologie, în timp ce cealaltă ofertă a fost prezentată de asocierea Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Company Limited (lider) – Shanghai Electric UK Company Limited.