Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) a confirmat sâmbătă că sonda lunară chineză Chang'e 6 este pregătită pentru lansare într-un moment potrivit la începutul lunii mai.
Combinația între sonda lunară Chang’e-6 și racheta purtătoare Long March-5 Y8 a fost transferată pe verticală sâmbătă în zona de lansare de la Centrul de Lansare Spațială Wenchang din provincia Hainan din sudul Chinei, conform informațiilor furnizate de CNSA.
Asamblarea, testarea și alte pregătiri pentru sonda lunară Chang’e 6 și racheta purtătoare Long March-5 Y8 au fost finalizate cu succes, după ce au sosit la locul de lansare în ianuarie și, respectiv, martie. Chang’e 6 își propune să colecteze eșantioane de pe partea întunecată a Lunii, ceea ce ar putea dezvălui informații valoroase despre istoria satelitului natural al Terrei și ar fi prima misiune de acest fel din istoria omenirii.
Una dintre principalele etape ale acestei misiuni a fost lansarea satelitului releu Queqiao 2 la 20 martie, care va facilita comunicarea între sonda Chang’e 6 și Pământ, asigurând o transmisie eficientă a datelor.
Programul sondei Chang’e 5 s-a bucurat de un real succes
Chang’e 5, cea mai recentă sondă lunară a Chinei, a călătorit spre satelit în 2020, de unde a colectat 1.731 de grame de mostre de sol. Programul Chang’e a început cu lansarea primei sonde în 2007 și în ultimii ani Beijingul a investit masiv în programul său spațial, atingând etape importante, cum ar fi aterizarea cu succes a rachetei Chang’e 4 pe partea ascunsă a Lunii în ianuarie 2019, o realizare pe care nicio țară nu a mai reușit-o până acum.
Chang’e 5 a fost o sondă spațială chineză care face parte din programul de explorare lunară Chang’e al Chinei. A fost lansată în noiembrie 2020 și a avut ca obiectiv principal colectarea de mostre de sol lunar și aducerea acestora înapoi pe Pământ.
Aceasta a fost prima misiune de acest fel în mai bine de 40 de ani, de la misiunea Apollo a NASA din anii 1970. Chang’e 5 a fost echipată cu un modul de ascensiune, care a preluat mostrele de sol de pe suprafața lunară și le-a transferat într-un modul de revenire, care ulterior a revenit pe Pământ.
Misiunea Chang’e 5 a fost împărțită în mai multe etape, inclusiv coborârea pe Lună, colectarea de mostre, decolarea de pe Lună, transferul mostrelor în modul de revenire și revenirea pe Pământ. Toate aceste etape au fost realizate cu succes, iar modulul de revenire a aterizat în regiunea Mongolia Interioară din China în decembrie 2020, transportând cu el mostrele de sol lunar.
Misiunea Chang’e 5 a reprezentat un mare succes pentru programul spațial chinez și a consolidat poziția Chinei ca una dintre puterile dominante în explorarea spațiului cosmic. Aceasta a demonstrat capacitățile tehnologice și științifice ale Chinei în domeniul explorării spațiale și a adus contribuții semnificative la înțelegerea și cercetarea Lunii.