Producătorul auto american General Motors (GM) ar putea primi o ofertă pentru preluarea unei participaţii la diviziile europene Opel şi Vauxhall de la un constructor de automobile din China, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Mediafax.

O companie chineză a trimis către GM o scrisoare de intenţie prin care şi-a exprimat interesul pentru cele două divizii europene, potrivit surselor citate.

„Riscurile sunt uriaşe. Constructorii auto din China nu sunt mari şi nu au experienţă suficientă. Le lipsesc, de asemenea, tehnologia şi managementul de care este nevoie în cazul Opel”, a afirmat Yu Bing, analist la Ping An Securities.

Trei companii, respectiv Fiat, producătorul de piese auto canadiano-austriac Magna şi firma belgiană de investiţii RHJ International au prezentat, până în prezent, oferte pentru preluarea unei participaţii la Opel, potrivit Reuters.

De asemenea, sindicatele muncitorilor de la Opel au pregătit un plan de urgenţă pentru salvarea companiei, care constă în acceptarea de reduceri salariale şi cooperarea cu dealerii, pentru cazul în care GM va respinge ofertele de investiţii.

Grupul american, care va intra în faliment dacă nu prezintă un plan credibil de reorganizare până la 1 iunie, vrea să vândă o participaţie majoritară la Opel, tranzacţie care ar permite diviziei germane să continue activitatea.

Constructorul auto german are nevoie, potrivit estimărilor, de fonduri suplimentare de 3,3 miliarde de euro. GM a pus, de asemenea, pe lista de vânzări divizia britanică Vauxhall.

SURSA: Mediafax