Chinezii vor continua să construiască oraşe, pentru că nu au viitor în agricultură

Sute de milioane de chinezi au fost mutaţi în ultimii 20 de ani la oraş şi procesul nu este încă încheiat. Drept urmare, China va continua să construiască şi alte oraşe, pentru că nu există niciun viitor în stilul în care fac ei agricultură, consideră Daniel Bach, directorul general al Holcim România.

Noul director al celui mai mare producător de ciment din România are o experienţă de 16 ani în diverse funcţii operationale şi de conducere în industria cimentului, în special pe pieţele din Asia şi Africa. Daniel Bach s-a alăturat grupului Holcim în 1994 ca inginer de proiect, iar printre funcţiile sale se numără şi cea de director tehnic al Holcim Indonezia. De asemenea, Daniel Bach a fost responsabil pentru dezvoltarea operaţiunilor Holcim în China prin poziţia sa de asistent pentru membrul din Comitetul Executiv care se ocupa de operaţiunile din Asia.

„Unul dintre cei mai mari generatori de creştere în China, în afara proiectelor de infrastructură, este urbanizarea populaţiei. Am lucrat în Asia din 2004 până în 2007. În 2004, îmi amintesc că inauguraseră 104 noi linii de producţie, fiecare de mărimea celei pe care o avem în Câmpulung“, povesteşte şeful Holcim România. Compania a investit până în 2010 în fabrica de la Câmpulung, achiziţionată în 1999, peste 250 mil. euro.

Oraşe fantomă

China îşi susţine creşterea economică şi pe construcţia de locuinţe. Prăbuşirea pieţei a transformat însă marile proiecte imobiliare în adevărate oraşe fantomă, chiar dacă preţurile locuinţelor s-au micşorat cu aproape o treime, scăzând la aproximativ 60% din 2006. Blocurile din oraşe precum Ordons, Kangbashi sau Chenggong sunt nelocuite, iar universităţile şi magazinele sunt goale. Potrivit estimărilor, în prezent sunt 64 de milioane de apartamente nelocuite, ceea ce înseamnă că imobiliarele din China sunt un exces.

Huaxin Cement, unul dintre principalii producători de ciment din China – deţinut în proporţie de 40% de grupul elveţian Holcim, avea în urmă cu zece ani doar o fabrică, iar acum numără 41 de facilităţi de producţie pe teritoriul chinez.

„Cred că chinezii pot susţine creşterea economică pentru încă ceva timp de acum încolo. Investim în noi fabrici în mod special în China, India şi în unele ţări din America Latină. Cred că se vor întoarce lucrurile şi pentru Europa de Est. E doar o chestiune de timp“, conchide Daniel Bach.  

Gupul Holcim este prezent în peste 70 de ţări, pe toate continentele, şi are aproximativ 80.000 de angajaţi. Compania sărbătoreşte în acest an 100 de ani de la înfiinţare.

Citiţi o analiză amplă despre industria cimentului din România în ediţia de luni a revistei Capital