Austriecii de la OMV Petrom vor avea un concurent pe măsură în anii următori, iar poziția de lider pe care o dețin ar putea s-o piardă cu ușurință dacă planurile CEFC de dezvoltare a grupului Rompetrol vor fi duse până capăt.
KMG International, fostul grup Rompetrol, va cunoaște, în anii următori, o dezvoltare fără precedent, cel puțin dacă ne luăm după promisiunile kazahilor care au intrat în etapă finală de negociere a participației majoritare către CEFC (China Energy Company Limited). „Activele deţinute şi operaţiunile desfăşurate de KMGI în Europa şi în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creşterea performanţelor operaţionale şi financiare ale KMGI, cât şi extinderea activităţilor şi operaţiunilor efectuate de către CEFC la nivel internaţional“, au transmis reprezentanții KMGI, într-un comunicat, remis săptămâna trecută, prin care au anunțat că acordul între KMG NC şi CEFC urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând angajamentul ferm de a efectua tranzacția.
„Strategia KMG International cu noul acţionar vizează ample proiecte de dezvoltare, România fiind prioritatea de business. Având în vedere potenţialul energetic al Kazahstanului, resursele financiare ale Chinei, vom avea un aport considerabil la dezvoltarea României“, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International. Practic, chinezii vor să construiască 200 de noi puncte de alimentare de carburanţi, o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia și să dubleze capacitatea de rafinare a Petromidiei, de la 5 mil. tone/an la 10 mil. tone de țiței pe an.
Compania de stat din Kazahstan susține că va lua în considerare continuarea livrărilor de ţiţei către subsidiarele KMGI în scopul de a susţine şi de a extinde operaţiunile sale de bază în Europa, susţinând operaţiunile de rafinare de la Petromidia. „Parteneriatul va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creşterea economică şi socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România. Susţinem ferm toate angajamentele noastre derivate din Memorandumul de Înţelegere cu statul român, inclusiv stabilirea unui Fond de Investiţii Româno-Kazah în valoare de până la un miliard de dolari, în funcţie de condiţiile de piaţă în cursul perioadei de investiţie de șapte ani“, se menționează în sursa citată.
Cea mai mare rafinărie din România
În primăvara acestui an, CEFC a anunțat că va achita 680 de milioane de dolari către compania de stat KazMunayGas din Kazahstan pentru 51% din acţiunile KMGI. La puțin timp după acest anunț, instituțiile statului român au scos din sertare un dosar vechi de peste 12 ani, lucru care a pus sub semnul întrebării tranzacția dintre cele două părți. Mai mult, în vara acestui an, kazahii au anunțat că se vor adresa Curții de Arbitraj în situația în care nu va fi pus în practică memorandumul de înțelegere încheiat cu statul român în urmă cu doi ani, prin care statul și-a luat angajamentul să vândă circa 26% din acțiunile pe care le deține la Rompetrol Rafinare pentru o sumă de 200 de milioane de dolari, iar kazahii s-au angajat să înființeze împreună cu statul român un Fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari în următorii șapte ani. Punctul central al investițiilor viza Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, care în urma investițiilor realizate de kazahi în ultimii ani, în valoare de 1,4 mld. dolari, a ajuns la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an. Anul trecut, Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării Rompetrol a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare exportator de produse petroliere din România și al doilea exportator la nivel național după Automobile Dacia.
Se întețește concurența
În primele nouă luni ale acestui an, la Petromidia s-a prelucrat o cantitate de 4,14 milioane de tone de materie primă, în timp ce la rafinăria Brazi, deținută de OMV Petrom, s-a prelucrat o cantitate de doar 3,07 milioane de tone. În perioada menționată, OMV Petrom a înregistrat vânzări totale de produse rafinate de 3,66 milioane de tone, din care 1,92 mil. tone fiind vânzări cu amănuntul în statele în care este prezentă: România, Republica Moldova, Bulgaria și Serbia. La rândul său, Rompetrol Rafinare a raportat pe primele trei trimestre exporturi de 1,7 milioane de tone, vânzările pe plan intern fiind de 1,95 milioane de tone, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ un milion de tone de carburanți a fost comercializat în stațiile Rompetrol, compania raportând o creștere de 2%. O majorare similară a raportat și OMV Petrom, însă austriecii au vânzări mai mari pe piața locală.
Rămâne de văzut dacă tranzacția între KMG și CEFC va fi dusă la capăt și dacă planurile vor fi puse în practică, așa încât să fie înregistrată o rocadă între cei doi mari jucători de pe piața românească.