Cercetătorii chinezi vor să-i distrugă sateliții lui Elon Musk. Iată de ce

Starlink este cel mai ambițios proiect de comunicații prin satelit din toate timpurile, oferind servicii de internet utilizatorilor comerciali şi militari din întreaga lume. Compania lui Elon Musk, SpaceX, a semnat un contract cu Departamentul Apărării pentru a dezvolta noi tehnologii bazate pe platforma Starlink, inclusiv instrumente capabile să detecteze şi să urmărească arme hipersonice.

Potrivit site-ului Makeusof, un articol din revista chineză ”Modern Defense Technology”, semnat de Ren Yuanzhen de la Institutul de Urmărire și Telecomunicații din Beijing, avertizează că Starlink reprezintă un pericol ascuns pentru statul asiatic.

De ce se tem chinezii de Starlink

”Starlink este cel mai reprezentativ dintre toate sistemele actuale de internet prin satelit. Planul său de a forma cea mai mare rețea de sateliți, în colaborare strânsă cu armata Statelor Unite, poate aduce Chinei pericole ascunse și provocări mari. Prin urmare, este necesar să ne concentrăm asupra Starlink, să discutăm capacitățile sale pentru aplicații militare și să oferim sugestii corespunzătoare de eliminare”, scrie Ren Yuanzhen.

Deși cercetătorii recunosc contribuția Starlink la dezvoltarea internetului și a tehnologiilor de comunicare, ei consideră că poate fi folosit și în alte scopuri. Potrivit raportului chinez, când SpaceX a depus un brevet, în august 2017, aceasta includea comunicații și transmisii prin satelit, imagini prin satelit, teledetecție și alte servicii.

Această aplicație înseamnă că, alături de aplicațiile civile, Starlink are și un potențial militar uriaș. Această acuzație are la bază cooperarea armatei americane cu SpaceX în dezvoltarea și lansarea sateliților săi.

Starlink oferă o conexiune la internet mult mai rapidă decât sateliții militari actuali

Potrivit raportului, una dintre cele mai mari îmbunătățiri pe care Starlink le oferă puterii de luptă a Statelor Unite este capacitatea sa de a furniza internet la preț redus și de mare viteză la nivel global. Pe măsură ce sistemele de luptă devin digitale, crește și nevoia de a transmite mai multe informații în mod fiabil.

Site-ul Teslarati informa, în primăvară, că forțele aeriene americane au testat cu succes Starlink cu avionul F-35 Lightning II. Potrivit US Air Force, testele au avut ca scop evaluarea și explorarea comunicațiilor de mare viteză în locații îndepărtate. Rezultatele au arătat că Starlink oferă o conexiune la internet mult mai rapidă decât sateliții militari actuali.

Pe de altă parte, se pare că Starlink a ajutat Ucraina să rămână conectată la internet în timpul invaziei Rusiei, oficialii ucraineni declarând că asta a ajutat la salvarea a numeroase vieți.

Acoperire de 24 din 24 pe tot globul

În plus, Starlink are peste 2.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului, dar numărul lor urmează să crească până la 40.000. Odată ce implementarea Starlink va fi finalizată, SpaceX va avea o acoperire de 24 din 24 pe tot globul.

SpaceX va construi sateliți de urmărire a rachetelor pentru Pentagon

Cercetătorii chinezi se tem că sateliții Starlink pot avea capabilități precum imagini în infraroșu, radar și alte sarcini utile. În acest caz, va fi greu de determinat care satelit este utilizat exclusiv în scopuri comerciale și care are capacități militare.

O altă problemă a Chinei este că SUA ar putea folosi platforma Starlink pentru detectarea și urmărirea rachetelor și a vehiculelor hipersonice. Deși nu există nicio confirmare că platforma Starlink va putea fi utilizată astfel, Reuters informa în 2020 că SpaceX va construi sateliți de urmărire a rachetelor pentru Pentagon.