Comentariile lui Paul Krugman vin pe fondul îngrijorării Statelor Unite și ale Europei cu privire la supraproducția din China și dumpingul de produse puternic subvenționate în străinătate.
Lumea nu va accepta tot ceea ce China vrea să exporte
„Nu putem înghiți totul. Lumea nu va accepta tot ceea ce China vrea să exporte”, a spus Krugman la emisiunea The Asia Trade de la Bloomberg TV.
„Întregul model economic al Chinei nu este sustenabil din cauza cheltuielilor interne inadecvate” și a lipsei oportunităților de investiții, a adăugat el. Beijingul nu ar trebui să susțină cererea, ci producția, a spus el.
„În mod bizar, liderii Chinei nu par dornici să folosească cheltuielile guvernamentale pentru a susține producția, ci cererea consumatorilor”, potrivit laureatului Nobel pentru economie Paul Krugman.
Un alt economist celebru, Stephen Roach, a comentat situația economiei Chinei. El a declarat că, în timpul unei vizite făcute recent la Beijing, a observat un pesimism destul de accentuat, în special în rândul antreprenorilor și al studenților.
„Am găsit un Beijing care nu avea din scânteia cu care m-am obișnuit în anii în care am călătorit acolo”, a spus Roach. „Cu siguranță, era ceea ce aș putea numi o stare de resemnare sumbră”, a spus fostul președinte al Morgan Stanley Asia, care acum predă la Universitatea Yale, potrivit Bloomberg.
Luna trecută, China a vândut în ritm accelerat obligațiunile guvernamentale americane
Un consilier al guvernului chinez, Li Daokui, a anticipat politici de susținere mult mai puternice pentru economie, în lunile următoare.
El a cerut Beijingului să emită mult mai multe obligațiuni guvernamentale pentru a compensa incapacitatea autorităților locale, care duc lipsă de numerar, de a cheltui bani și de a stimula creșterea.
De altfel, luna trecută, China a vândut în ritm accelerat obligațiuni guvernamentale americane. Valoarea cumulată a vânzărilor nete a fost de 53,26 miliarde de dolari, un nou record, pe fondul unor vânzări nete de 44,7 miliarde din portofoliul de obligațiuni guvernamentale.
Krugman s-a numărat printre cele mai sceptice voci privind economia Chinei, apreciind că țara intră într-o eră de stagnare și dezamăgire.
„China ar fi trebuit să prospere după ce și-a ridicat măsurile stricte „zero-Covid”, a scris Krugman într-un articol din New York Times. Dar, a subliniat el, lucrurile au stat complet invers.
Poticnirea economică a Chinei va deveni problema tuturor
De la conducerea ineficientă și până la șomajul ridicat în rândul tinerilor, țara se confruntă cu vânturi în contra din toate direcțiile, a argumentat Krugman. Poticnirea economică a țării nu va fi una izolată, riscând să devină problema tuturor, a avertizat el.
Fondul Monetar Internațional a declarat că se așteaptă ca cererea pentru locuințe să scadă cu 50% în China, în următorul deceniu.
În februarie, șefa FMI, Kristalina Georgieva, a spus că sectorul imobiliar din China are nevoie de „remediere”, în timp ce Beijingul are nevoie de reforme structurale pentru a evita o scădere a ratelor de creștere.
Exporturile, pariul cel mai mare al Chinei
În timp ce exporturile au ajutat la compensarea parțială a impulsului intern slab de la începutul anului, o redresare sustenabilă necesită mai mult sprijin politic.
Beijingul continuă să se confrunte cu o sarcină dificilă în acest an pentru a stimula creșterea și a combate deflația. Premierul Li Qiang a declarat că guvernul a stabilit obiectivul de creștere pentru acest an la aproximativ 5% și obiectivul de inflație la 3%.