Ministerul taiwanez al Apărării a informat recent că autoritățile din China au trimis duminică, 23 ianuarie, 39 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului. Aceasta este cea mai amplă incursiune de la începutul anului.
Tensiunile dintre China și Taiwan se adâncesc! Au fost trimise zeci de avioane militare. Este cea mai amplă incursiune
Așadar, 34 de avioane de vânătoare J-10 şi J-16, un bombardier H-6 şi patru avioane de transport, respectiv două Y-9 şi două Y-8 au intrat duminică în Zona de Identificare a Apărării Aeriene, conform informațiilor transmise de dpa.com
Drept răspuns, forţele aeriene taiwaneze au emis avertismente radio şi au activat sistemele de rachete antiaeriene. Trebuie menționat că acesta a fost cea mai mare incursiune a avioanelor de luptă chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului, după cea din 4 octombrie, când au fost detectate acolo 56 de avioane chineze. Amintim că alte pătrunderi mai mici de acest fel au avut loc frecvent în ultima vreme.
Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniștilor în partea continentală a Chinei, în anul 1949. Totuși, Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.
Taiwanul încearcă să atenueze presiunea Chinei
Într-o încercare de a atenua presiunea Chinei asupra statului baltic, Taiwanul a anunţat în ziua de 5 ianuarie că va crea un fond de 200 de milioane de dolari pentru a investi în industriile din Lituania şi a stimula relaţiile comerciale bilaterale.
Amintim că Lituania este sub presiune din partea Chinei să-şi anuleze decizia luată anul trecut de a permite Taiwanului să-şi deschidă un birou de reprezentare, o ambasadă de facto, la Vilnius, chiar sub acest nume.
De asemenea, Beijingul pretinde că Taiwanul este teritoriul său şi nu poate avea legături diplomatice cu alte ţări. Reprezentanţele Taiwanului din alte ţări, cu excepţia entităţii nerecunoscute Somaliland, sunt numite după capitala Taipei.
China şi-a rechemat în august ambasadorul din Lituania şi în noiembrie şi-a redus relaţiile diplomatice cu această ţară, făcând în acelaşi timp presiuni asupra companiilor, precum firma germană de componente auto Continental, să nu mai folosească piese fabricate în Lituania. De asemenea, China a blocat mărfurile lituaniene la intrarea în China.
Schimburile comerciale directe ale Lituaniei cu China sunt modeste, dar economia sa bazată pe export este gazda a sute de companii care fabrică produse precum mobilă, lasere, alimente sau vestimentaţie pentru multinaţionale care vând în China.