Chinurile facerii în programul CEO la stat: cazul Hidroelectrica

În cadrul celebrului program de alegere a managerilor privați în companiile de stat, Hidroelectrica face figură aparte. Compania are contracte cu trei recrutori pentru ocuparea câtorva zeci de posturi de conducere, dar și planuri masive de disponibilizări.

După un an și jumătate de tărăgăneli, proiectul CEO la stat pare de domeniul trecutului. Sau, cel puțin, al ridicolului, dacă ne uităm peste sumele investite de Ministerul Economiei în acest program, de ordinul milioanelor de euro, și la rezultate: până în momentul de față, au fost selectați o mână de executivi, majoritatea foști directori reconfirmați în funcție.
Eppur si muove. De câteva săptămâni, prima pagină a site-ului hidroelectrica.ro a luat aspectul unui portal de joburi. Vizitatorii sunt întâmpinați de figura lui Remus Borza, (directorul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei), care anunță demararea procesului de selecție a 67 de manageri. Unii l-au luat în râs, ironizând ideea de a se pune pe sine în centrul activității de recrutare, alții au salutat inițiativa, comparând-o cu programele de recrutare din Occident. În spatele proiectului stă compania de executive search Pedersen & Partners, care a primit, în schimb, suma de 60.000 de euro. Sumă care a ridicat câteva sprâncene printre specialiști, fiind considerată prea mică (în condițiile în care, în general, comisionul de recrutare a unui manager variază între trei și patru salarii brute corespondente respectivului post).
Explicația este dată de Mona Neagoe, partener în cadrul biroului local al Pedersen&Partners: compania nu are un mandat clasic de executive search, ci „dezvoltă și implementează un proces de selecție, de la infrastructura IT și organizarea proiectului, formarea și pregătirea unei echipe de proiect, până la asistență în selecție“. Planurile Hidroelectrica sunt, potrivit managerului de resurse umane al companiei, Ionela Stancu, de a replica acest proces pe viitor: „accentul a fost pus pe dezvoltarea unui proces de care să putem beneficia și ulterior încheierii proiectului. Astfel, la finalul celor patru luni de contract, Hidroelectrica va rămâne cu un proces bine pus la punct, cu o bază de date pe care să o poată folosi ulterior, cu competențe interne de evaluare și selecție a persoanelor care aplică pentru poziții de management“.
Ce se caută? Potrivit Ionelei Stancu, „numărul total al pozițiilor incluse în proiect este de 67, dintre care 28 sunt considerate poziții critice: patru directori executivi, 13 directori de sucursală și 11 manageri de departament. Vor mai fi selectați directorii de producție din sucursală, directorii și inginerii șefi de uzină“.
Hidroelectrica, un proiect „de portofoliu“
Pe o piață în care procesele de recrutare nu cunosc variații semnificative, Mona Neagoe admite că „proiectul cu Hidroelectrica este atipic atât ca anvergură a rolurilor, cât și ca număr de poziții deschise în același timp. Selecția va avea loc în trepte, de la pozițiile executive către managerii de departament și rolurile din sucursale. Unul din factorii critici în proiect este finalizarea contractului cu Egon Zehnder și nominalizarea CEO-ului, astfel încât candidații finaliști pentru rolurile executive să știe către cine vor raporta“ (găsiți, în casetă, detaliile privind contractul cu Egon Zehnder și întârzierea acestuia).
Câtă credibilitate poate avea un proces demarat tardiv, în cazul unei companii îndatorate excesiv, implicată în nenumărate scandaluri și aflată, de peste nouă luni, sub administrație judiciară? În cuvintele reprezentantei Pedersen & Partners, într-adevăr, „premisele proiectului nu sunt ideale – Hidroelectrica este în insolvență, nu are istorie în nominalizarea echipei de management pe bază de competențe, CEO-ul nu este nominalizat, mulți profesioniști nu cred în susținerea acționarului majoritar pentru o schimbare de profunzime a companiei. Pe de altă parte, la un moment dat lucrurile trebuie să se schimbe, iar momentul de acum pare mai bun decât altele: proiectul de recrutare a CEO-ului se apropie de final, măsurile de reorganizare dau rezultate, Hidroelectrica trebuie să se uite în regiune și să devină competitivă.“

Cronologia proiectului „hidroelectrica, pentru un nou început”
Primăvara 2012 Adecco, firmă considerată liderul pieței globale de recrutare, câștigă contractul de selectare a administratorilor Hidroelectrica. Con­tractul este suspendat în iunie, odată cu intrarea companiei în insolvență, fiind reluat anul acesta.

Aprilie 2012  Hidroelectrica încheie cu Egon Zehnder contractul de recrutare pentru CEO-ul companiei, în valoare de 200.000 de euro. Un an mai târziu, biroul de presă al companiei anunță că procedura de selecție se va încheia până la 31 mai 2013.

Septembrie 2012 Remus Borza anun­ță demararea unui proces de evaluare a personalului, în urma căruia ar urma să fie concediați 10% din angajați, și scăderea numărului de salarii com­pensatorii de la 12-48, la maximum 5. A anunțat, de asemenea, că până la jumătatea anului vor fi disponibilizați 500 din cei 2.500 de angajați ai celor opt hidroservuri aflate sub controlul Hidroelectrica.

Octombrie 2012 Egon Zehnder publică anunțul de recrutare a unui CEO pentru Hidroelectrica. Candidații „trebuie să fie directori executivi cu o experiență remarcabilă în leadership și management la nivel regional“. Potrivit informațiilor din presă, contractul de management va presupune un salariu lunar brut de peste 53.000 de euro.

Ianuarie 2013 Borza a demis toți cei 79 directori ai companiei.

Martie 2013  Remus Borza anunță demararea campaniei de recrutare pentru 67 de manageri cu asistența companiei Pedersen & Partners.