Chiriile apartamentelor vechi din Bucureşti au scăzut în septembrie cu procente cuprinse între 2% şi 10% faţă de luna august, în ciuda începerii anului universitar care a obişnuit proprietarii cu creşteri constante. Pe de altă parte, numărul de oferte de locuinţe scoase la închiriat a crescut cu circa o treime faţă de luna august, se arată într-o analiză realizată de portalul AnunturiParticulari.ro.

„Fiind de aşteptat ca venirea studenţilor să aducă scumpirea chiriilor, în acest început de an universitar situaţia creată este fără precedent. Cifrele ne demonstează că regula de până acum nu se aplică. Cu toate acestea, evoluţia chiriilor este normală ţinând cont de actuala situaţie economică, ce a afectat bugetele unui mare procent din populaţie. Pe de altă parte, deprecierea leului în raport cu euro a impus ca preţurile să intre pe această pantă descendentă, pentru că în practică chiria se solicită în euro“, au comentat autorii raportului de piaţă.

0-38733-tabel.jpg

Chiria solicitată iniţial de proprietari pentru garsoniere a rămas la aceeaşi valoare de luna trecută de 290 de euro. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut chiria a scăzut cu 26%.

Pentru apartamentele cu două camere ofertate în luna septembrie, preţul de închiriere a fost cu 2% mai mic faţă de august, având o valoare medie de 400 de euro. Chiriile pentru două camere au ajuns aproape la jumătate din valoarea solicitată în aceeaşi perioadă a anului trecut, când preţurile  erau mai mari cu aproximativ 40%.

Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat un preţ de închiriere mai mic cu 10% faţă de luna august. Chiria media a fost de 540 de euro, cu 38% mai redusă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La apartamentele cu patru camere a fost solicitată în medie o chirie de 770 de euro, situată în jurul aceleiaşi valori de luna precedentă şi cu 30% mai mică decât în luna septembrie a anului trecut.

Oferte în creştere cu 37%

Faţă de luna august, cu 37% mai mulţi proprietari au decis să-şi scoată locuinţele la închiriere. Din acest procent cea mai mare pondere o deţin garsonierele şi apartamentele cu două camere pentru că spre acestea se orientează în general studenţii, cei mai întâlniţi clienţi în această perioadă.

În luna septembrie s-a înregistrat un total de 3.600 de apartamente nou apărute pe piaţă.  Numărul de garsoniere aproape s-a dublat faţă de luna precedentă, oferta fiind cu 45% mai bogată.  Au apărut cu 32% mai multe apartamente cu două camere faţă de august, cu 31% mai multe apartamente cu trei camere şi 33% mai multe cu patru camere.

Raportat la aceeaşi perioadă a anului 2008, per total oferta de apartamente a crescut cu 27%.

„Creşterea numărului de oferte a avut loc şi pentru că o parte din proprietarii ce deţin o locuinţă pentru vânzare au scos-o şi pe piaţa închirierilor“, concluzionează raportul citat.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucureşti, publicate de persoanele particulare în toată presa scrisă şi pe internet, iar preţul mediu este obţinut pe baza preţurilor solicitate iniţial de proprietari.