Piata autohtona de web hosting a crescut anul trecut la zece milioane de euro, de 50 de ori fata de 2002
Gazduirea de pagini de internet, asa numitul web hosting, incepe sa fie si in Romania un business. Acest lucru este dovedit de evolutia ascendenta a numarului site-urilor gazduite, care la inceputul lunii mai a ajuns la 139.301 fata de 44.878 in urma cu patru ani.
Cand a decis sa infiinteze un serviciu de web hosting, bucuresteanul Marian Vasile a sesizat dezvoltarea unor astfel de site-uri in SUA. A inceput prin a licita proiecte pe o pagina web specializata. Capitalul utilizat pentru demararea afacerii a fost de 1.000 de euro, dar la acesta s-au adaugat foarte multe ore de munca. Primul site, lansat in anul 2004, aducea venituri de 150-200 euro pe luna, iar acum beneficiile aduse de cele 27 de site-uri se ridica la peste 8.000 euro pe luna. In acest domeniu, rata profitului poate ajunge si la 70-75%, sustine Marian Vasile. Potrivit propriilor estimari, piata romaneasca de web hosting a urcat in 2005 pana la valoarea de zece milioane de euro, comparativ cu doar 200.000 de euro in 2002.
Fara indoiala, web hosting-ul se afla pe un trend ascendent, dupa cum declara si Marius Herea, managerul portalului Gazduire.ro “In primul sfert de an din 2006, Gazduire.ro a inregistrat o crestere a numarului de clienti de 100% fata de intreg anul 2005. In acest moment, clientii nostri au peste 1.000 de domenii active”, spune el.
Apelarea la serviciile unei companii specializate prezinta avantaje precum legaturile multiple la internet, servere alternative, capacitatea mare a conexiunii, protectia la interventii neautorizate, precum si actualizarea mai usoara, care se poate realiza si de la distanta.
Nivelul “chiriei” difera
in functie de pachetul ales
In functie de necesitatile clientului, firmele ofera hosting prin servere din Romania sau din strainatate. Astfel, daca site-ul va fi complet in limba romana, probabil ca un provider roman reprezinta solutia ideala, atuurile acestuia fiind legaturi directe cu alti ISP din tara, acces rapid si eficient din Romania, posibilitatea de a fi contactat telefonic sau chiar la fata locului.
Majoritatea companiilor straine care ofera hosting au servere in Statele Unite. Aceasta se poate traduce printr-un acces rapid pe continentul american si un timp de acces mai ridicat in Europa, respectiv Romania. Un server in SUA poate fi justificat in cazul in care publicul site-ului va fi preponderent american.
In ceea ce priveste costurile, exista atat servicii de gazduire cu plata, cat si gratuite. Dezavantajul major al celor gratuite este ca pe fiecare pagina se afiseaza si bannere publicitare ale site-ului care face gazduirea.
“Nu exista un pret fix pentru o pagina sau pentru un site. Exista, in functie de nevoile clientului si de specificul site-ului respectiv, diferite pachete, care, in functie de optiunile incluse, variaza intre 2,95 euro si 34,95 euro pe luna, pentru pachetele de gazduire virtuala, intre 99 si 499 euro pe luna, pentru serverele dedicate, si intre 79 si 1.399 euro pe luna pentru serviciul de colocare”, a declarat Marius Herea, managerul serviciului Gazduire.ro din cadrul companiei netBridge.
Exista mai multe optiuni de hosting, in functie de traficul si marimea site-ului care va fi gazduit.
Majoritatea providerilor ofera shared hosting, site-ul impreuna cu alte zeci sau sute de site-uri fiind gazduite pe acelasi calculator, cu acelasi IP, de catre acelasi server web. Este o optiune pentru site-urile de mici dimensiuni, deoarece costurile de administrare sunt reduse, dar nu puteti beneficia de configurare speciala. Pentru un shared host, securitatea nu poate fi la fel de puternica cum ar fi pe un dedicated host. Este unul din lucrurile care vin cu un pret mai ieftin.
Conturile de hosting VPS (Virtual Private Server) si dedicated servers includ un sistem de operare propriu, in care pot fi instalate aplicatii speciale, configurate conform nevoilor fiecarui client. De asemenea, sistemul de operare poate fi modificat conform unor cerinte aditionale. Aceste conturi includ in plus un terminal securizat din care pot fi rulate comenzi direct pe server.