Ce trebuie să știe românii care locuiesc cu chirie?

Chirie 2024. Fiecare om își dorește să aibă propriul cămin. Nu toți, însă, reușesc să își îndeplinească acest vis. Economisirea banilor a devenit o provocare tot mai mare.

Chiar și atunci când avem economii, gestionarea lor poate fi dificilă. În cadrul emisiunii TV„ iThink”, Andrei Zaharia, expert în finanțe personale, a explicației importanța investiției în locuința proprie și momentul optim pentru a face acest pas.

Andrei Zaharia
Andrei Zaharia (SURSA FOTO: Facebook, Andrei Zaharia – Mentor Educație Investitionala)

Oamenii confundă adesea propria locuință cu o investiție. În vremurile actuale, deținerea unei case este considerată necesară pentru a asigura un nivel minim de confort și siguranță.

Totuși, este important să înțelegem că locuința nu reprezintă în mod direct o investiție sau un activ financiar. Mai degrabă, ea este o cheltuială necesară, ce poate să consume și mai multe resurse financiare decât să le aducă.

Achiziționarea unei case, una dintre cele mai mari greșeli financiare

Andrei Zaharia a avertizat că achiziționarea imediată a unei case, atunci când se economisește o sumă de bani, poate fi una dintre cele mai mari greșeli financiare pe care le fac mulți români. În loc să folosească economiile pentru a cumpăra bunuri de lux imediat, el a subliniat importanța investirii economiilor în scopul generării de venituri suplimentare.

El a remarcat că, în cultura românească, există o tendință puternică de a cheltui banii în loc să se caute modalități de a-i investi și de a-i gestiona cu disciplină financiară. Această mentalitate consumistă este evidentă în preferințele de achiziții ale românilor, precum automobilele pe care le conduc, care reflectă dorința de a impresiona și de a se evidenția în societate.

„Oamenii confundă propria locuință ca fiind o investiție. În vremurile pe care le trăim trebuie să ai o casă, nu poți să stai la cort. Dar trebuie să înțelegem că propria locuință nu este o investiție, nu este un activ. Propria locuință nu ne aduce bani, ba mai mult, ne consumă și alți bani. Propria locuință este un pasiv necesar, pe care trebuie să ni-l asumăm.

Trebuie să îl putem susține. Pentru că altfel apare presiunea financiară și stresul financiar din care nu mai scăpăm. una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac majoritatea românilor care reușesc să economisească o anumită sumă de bani este să își cumpere imediat casa visata. Însă nu este cea mai bună soluție…

Un om ar trebui să câștige bani, o parte din bani trebuie să îi cheltuim, pentru că trebuie să trăim, ne cumpărăm anumite lucruri specifice nevoilor, mâncare, transport, casă și ne îndeplinim anumite dorințe, pentru că suntem ființe emoționale, ne mai luăm vacanță, mergem la un restaurant, ne bucurăm de micile plăceri.

În schimb, economiile pe care le avem nu le redirecționăm către a cumpăra o casă mai frumoasă și o mașină mai frumoasă imediat, economiile respective le investim, punem banii la treabă, banii aceștia să ne producă alți bani, și după ce acești bani ne-au produs alți bani, abia atunci am creat un circuit financiar care ne permite să ne luăm acea casă și acea mașină mai frumoasă. Este o realitate faptul că noi, ca români, când avem anumite resurse financiare, focusul nostru este pentru a cheltui banii respectivi.

Și nu prea îi punem la treabă pentru a găsi alte metode și soluții astfel încât să investim, să multiplicăm banii și să ne disciplinăm din punct de vedere financiar. Suntem un popor de consumatori, unde lucrurile sunt destul de vizibile. La ce mașini conduc românii, asta spune foarte multe despre noi. Pentru că vrem să arătăm că avem, să ieșim în față, să epatăm, obținem multă satisfacție. Este o consecință a culturii pe care noi, ca popor, o avem”, a explicat trainer-ul financiar.