Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a anunţat că Guvernul intenţionează să reducă nivelul chiriilor ANL la maxim 10-20% din valoarea unui salariu minim pe economie, adică maxim 145-290 lei, în contextul în care mulţi locatari ajung doar la acest nivel de venit.
„Chiriile ANL au fost modificate anul trecut. De două săptămâni am pus în dezbatere publică un proiect de modificare a modului de calcul al chiriilor, în sensul că introducem şi gradul de suportabilitate al chiriaşilor. Asta pentru că unii sunt la nivelul salariului minim pe economie. Pentru aceştia, valoarea chiriei trebuie să fie redusă până la maxim 10-20% din salariul minim pe economie, astfel încât, cu restul salariului, să îşi poată plăti utilităţile şi cosul traiului zilnic. În calcularea chiriei vom merge pe suportabilitate, fiind o sumă suportată de la bugetul de stat şi cel local“, a declarat Sevil Shhaideh la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Caraş-Severin.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat la începutul acestei luni un proiect de lege care modifică modalitatea de calcul a chiriilor ANL.
Astfel, dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei, adică o scădere de 50%. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.
Forma actuală de calcul a chiriilor ţine cont de suprafaţa locuinţei, de valoarea de înlocuire a construcţiei, de amortizarea imobilului, de cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi administrare. În plus, chiria este stabilită în euro, pe baza cursului valutar din data de 30 septembrie a fiecărui an. Mai mult, nivelul chiriei lunare se ponderează cu un coeficient specific rangului localităţii în care se află imobilul. Acest indicator variază între 0,8, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti. Valoarea rezultată se mai ponderează cu un coeficient de venit. Pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie, indicatorul este de 0,9, pentru cei care depăşesc această valoare, dar nu ajung să câştige dublul salariului minim brut pe economie, coeficientul este de 0,95, iar celor cu venituri peste dublul salariului minim li se aplică o cotă de 1.
Proiectul Guvernului propune diminuarea cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției; coeficientul specific rangului localităţii se extinde între 0,6, specific satelor, şi 1, pentru Bucureşti; coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiriaşii al căror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie; şi, pentru a reduce şi mai mult chiriile, Guvernul mai ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie al blocului ANL, care variază între 0,85, pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.
O altă modificare arată că valoarea de înlocuire a construcţiei nu va mai fi actualizată anual prin ordin de ministru, ci va fi actualizată cu rata inflaţiei.
Mai mult, pentru chiriaşii care depăşesc vârsta de 35 de ani, cota de 1% din valoarea de înlocuire a construcţiei care revenea primăriilor se reduce la maxim 0,5%.
„Prin modificarea și completarea coeficienților de ponderare, cuantumul chiriilor se diminuează, în medie, cu circa 40% față de suma rezultată prin aplicarea modului actual de calcul“, se arată în proiectul legislativ.
CITIŢI ŞI Cioloş a triplat chiriile modice ANL, Grindeanu le aduce la loc