Chiriile solicitate pentru apartamentele din Capitală vor continua să scadă anul acesta, majoritatea estimărilor analiştilor din piaţă apreciind o reducere cu încă 10%-20%.

Deşi poate părea ciudat, situaţia delicată de pe piaţa achiziţiilor de locuinţe este întrecută de cea de pe piaţa închirierilor rezidenţiale, unde actuala criză a provocat mişcări serioase.

„Pentru marea majoritate a celor afectaţi financiar de criză, cheltuielile din aria imobiliară sunt semnificative. Fie chirii, fie credite. Cei care domiciliau cu chirie şi-au permis să renunţe primii la vechiul apartament, întrucât mobilitatea lor era mult mai mare. A rezultat o primă reacţie, regăsită în creşterea cererii de apartamente mai ieftine, cu un număr mai mic de camere sau amplasate în zone mai ieftine“, explică analistul financiar Dan Ionaşcu, partner Parker Lewis.

Cu vânzările blocate, mulţi proprietari au preferat venitul mai mic, dar constant, provenit din închiriere. De curând, pe piaţă a apărut o supraofertă, iar preţurile de închiriere au scăzut la circa 65%-70% din nivelul pretins în 2008 de către proprietari. Ce nu s-a schimbat este relaţia proprietar – chiriaş, mai mereu tensionată atât din motive de necunoaştere a legislaţiei, cât şi, sau mai ales pentru că majoritatea tranzacţiilor de închiriere rezidenţială se fac fără contract.

Gâlceava chiriaşului cu proprietarul

194-46272-capital_13.jpg„Multe din relaţiile proprietar – chiriaş se desfăşoară în afara legii, la mica înţelegere, fapt ce îl transformă pe proprietar în evazionist, iar pe chiriaş îl lipseşte de puterea de a se apăra, din punct de vedere legal, în cazul unui litigiu“, continuă Ionaşcu.

„Stau cu chirie de zece ani şi abia acum, din cauza crizei şi a temerii proprietarului că aş putea pleca, pot discuta normal. Până acum, prea puţini au înţeles că prin semnarea contractului de închiriere îmi transferă voit posesia şi folosinţa locuinţei, ca atribute ale dreptului de proprietate. Nu mai vorbesc de preavize. Am fost forţat să plec în termen de o săptămână-două de prea multe ori ca să ignor asta“, se destăinuie mecanicul auto Mihai Voinea. Evident că şi proprietarii au de pierdut dacă nu încheie contract, chiriaşii putând părăsi locuinţa fără plata chiriei şi a utilităţilor, provocând astfel proprietarului pagube echivalând cu chiria pe câteva luni. Rămâne o singură soluţie: contractul, care asigură şi poate proteja drepturile ambelor părţi, diminuând riscurile şi potenţialele pierderi ale unei astfel de înţelegeri.

Unde merge piaţa?

„Mulţi chiriaşi au solicitat, în ultima perioadă, renegocierea chiriilor, impulsionaţi de faptul că în criză totul se poate renegocia. Pe de altă parte, pentru că pe piaţă au apărut mai multe oferte, dezvoltatorii care au finalizat apartamente, dar nu au reuşit să le vândă, au optat pentru închirierea acestora“, susţine Daniel Crainic, marketing manager al portalului imobiliare.ro. Apartamentele cu două camere conduc în topul închirierilor, ca număr de oferte pe piaţă, iar chiria cerută pentru acestea a scăzut de la 400 – 500 de euro la 250 – 300 de euro lunar. Situaţia este asemănătoare şi pentru garsoniere, pentru care sunt afişate oferte şi cu 150-160 de euro lunar, în zone unde acum doi ani se cereau 350 de euro/lună. Aşteptările pentru anul acesta? Se estimează că scăderile vor continua cu 10%-20%.