In primele luni ale anului 2009 am asistat la o revenire a chirilor la invelul anilor 2004-2005 in cazul spatiilor despre care am vorbit mai sus adica o reducere a chirilor cu aproximativ 25%.
Aceasta ajustare era necesara in noul context economic si se explica atat datorita semnalelor care vin din intreaga economie mondiala cat si datorita cresterii gradului de neocupare al spatiilor de birouri inregistrat in ultimele 3 luni ale anului 2008 si la inceputul acestui an.
Cresterea economica din ultimii 4-5 ani a adus modificari treptate ale nivelului chiriilor astfel incat spatii de birouri care se inchiriau in 2002 cu 8-10 Eu/mp au crescut an de an atingand in 2008 nivelul de 12-15 Eu/mp, adica o crestere de 50%.
Din aceasta categorie de spatii fac parte cladirile de birouri clasa C si B- si vilele, iar ele au reprezentat pentru mult timp singurele solutii pentru IMM-uri si pentru companiile aflate la inceput de drum.
„Multe companii si-au restrans activitate sau au inghetat planurile de extindere. Au inceput sa apara in piata din ce in ce mai multe spatii in regim de subinchiriere iar cei ce au nevoie de spatii mai mici elibereaza spatiile pe care le-au ocupat in anii trecuti si cauta spatii mai mici si chirii mai mici O alta parte a chirisilor renegociaza chiriile cu actualii proprietari”, afirma Mirela Raicu, Partener ESOP.
Potrivit acesteia, in prezent asistam la o re-definire a prioritatilor companiilor. Daca in 2004-2008 se punea accent pe imagine si extindere activitatii, in momentul de fata apare in prim plan nevoia optimizarii costurilor si a gasirii de solutii pentru depasirea crizei.
„Credem ca reajustarea chirilor la nivelul anilor 2004-2005 este necesara si va avea un effect benefic pentru piata in ansamblul ei. In primul rand este semnul unei reactii normale la contextul economic actual. Implicit, aceasta adaptare reduce riscul unui blocaj pe piata spatiilor de birouri pentru acest tip de spatii si diminueaza riscul proprietarilor de a ramane cu spatiile neocupate”, a adaugat Mirela Raicu.