Creşterea pieţei subînchirierilor i-a determinat pe proprietari de spaţii de birouri din Bucureşti să scadă chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subînchiriere, pentru care se solicită cu 5-10% mai puţin faţă de ofertele acestora, se arată în cel mai recent studiu al BNP Paribas Real Estate.Drept urmare, în primul semestru al acestui an s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, cu s
Creşterea pieţei subînchirierilor i-a determinat pe proprietari de spaţii de birouri din Bucureşti să scadă chiriile solicitate pentru a putea concura cu ofertele de subînchiriere, pentru care se solicită cu 5-10% mai puţin faţă de ofertele acestora, se arată în cel mai recent studiu al BNP Paribas Real Estate.
Drept urmare, în primul semestru al acestui an s-a înregistrat scăderea chiriilor solicitate cu 10-15%, pentru toate tipurile de clădiri, în toate zonele oraşului, cu scăderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie.
Totodată, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des întâlnite, contribuind la scăderea chiriei de bază cu 10-15% şi a chiriei nete efective cu 20-25%.
Perioada standard pentru contractele de închiriere încheiate în semestrul întâi a fost de trei ani. Totuşi perioadele mai îndelungate de închiriere, de cinci ani, sunt comune pentru chiriaşii mari care doresc să închirieze spaţii în clădirile de calitate din zonele centrale. În schimb, aceştia beneficiază de stimulente substanţiale din partea proprietarilor, cum ar fi perioade libere de chirie de până la şase luni. De asemenea, contribuţia suplimentară a proprietarilor la amenajarea spaţiilor a devenit o practică uzuală.
Care mai sunt chiriile
În prima jumătate a anului, nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasa A, situate în centrul oraşului, a variat între 18-20 euro/mp/lună. Pentru proprietăţile de clasa B, situate în zone atractive, chiriile s-au situat între 12-16 euro/mp/lună, iar pentru cele din zone secundare, chiriile au variat între 10-12 euro/mp/lună.
Deşi în zonele descentralizate şi periferice, cu grad de acoperire redus al reţelei de transport, există clădiri cu standarde ridicate de calitate, acestea înregistrează cea mai ridicată presiune asupra chiriilor în sensul reducerii. În aceste zone, chiriile solicitate variază între 9-11 euro/mp/lună.
Costuri de întreţinere
Costurile de întreţinere pentru birourile clasa A au rămas la acelaşi nivel comparativ cu semestrul doi din 2008, variind între 3,5-4 euro/mp/lună, ajungând până la 4,5 euro/mp/lună. În cazul clădirilor de clasa B, costurile de întreţinere au variat între 2,5-3,5 euro/mp/lună.
În general, contextul pieţei nu a afectat preţul locurilor de parcare. În zona centrală chiria pentru parcări a fost 100-130 euro/spaţiu/lună, în cazul parcărilor subterane. În zonele secundare, chiria a variat între 90-100 euro/spaţiu/lună pentru locurile subterane şi între 60-80 euro/mp/lună pentru locurile amenajate la suprafaţă.
Presiunea pe reducerea chiriilor se menţine
Scăderea cererii şi proiectele noi propuse spre livrare în semestrul doi din 2009, care totalizează aproximativ 270.000 mp (suprafaţă construită) vor menţine presiunea descendentă asupra nivelului chiriilor pentru a doua jumătate a anului, se arată în raportul BNP Paribas Real Estate.
Ritmul de scădere va fi însă mai lent faţă de semestrul doi din 2008 şi prima jumătate a acestui an, datorită rezistenţei proprietarilor şi atingerii limitei de profitabilitate pentru investiţiile făcute de aceştia. Aproximativ 25% din suprafaţa totală propusă spre livrare în a doua jumătate a lui 2009 este preînchiriată, ceea ce reprezintă o rată de ocupare mult mai mică faţă de nivelurile înregistrate în 2007-2008, când spaţiile preînchiriate au reprezentat 45-60% din totalul spaţiilor finalizate.
SURSA: BNP Paribas Real Estate