Chiriile percepute de proprietarii spaţiilor comerciale stradale, amplasate de regulă la parterul blocurilor ce încadrează marile bulevarde, s-au redus în unele cazuri chiar şi la jumătate faţă de acum doi ani. Cele mai mari ieftiniri s-au produs în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, potrivit unei analize realizată de portalul imobiliare.ro, pe baza anunţurilor valide care vizează închirierea de spaţii comerciale în zone centrale din Capitală şi din principalele oraşe din ţară.

În Capitală preţul cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale urmează trendul de scădere înregistrat şi în cazul celorlalte sectoare imobiliare. Astfel, dacă la mijlocul lunii mai 2008 preţul mediu cerut pentru închirierea unui spaţiu comercial era de 42 euro/mp, la mijlocul aceleaşi luni mai în 2010, preţul mediu a ajuns la 28 euro/mp. S-a înregistrat astfel o scădere de peste 33%. Doar în ultimele 12 luni, preţul de închiriere a pierdut aproape un sfert din valoarea sa.

În Braşov preţul mediu cerut pentru închirierea unui spaţiu comercial era de 20 euro/mp la data de 15 mai 2008. Reducerile de preţ s-au produs treptat, menţinându-se o valoare destul de ridicată, de 15 euro/mp, până în luna ianuarie a acestui an, după care a urmat un nou val de scăderi. În prezent, proprietarii spaţiilor comerciale braşovene cer în medie 13 euro/mp. Observăm astfel o scădere de 35% între momentul mai 2008 şi mai 2010.

Şi în Iaşi, preţul de închiriere al spaţiilor comerciale a urmat acelaşi trend scădere ca şi în majoritatea celorlalte mari oraşe ale ţării. Dacă la mijlocul lunii mai 2008, preţul mediu cerut era de 20 euro/mp, în luna mai a acestui an proprietarii se declarau satisfăcuţi şi cu 11 euro/mp. De altfel, Iaşiul înregistrează cea mai mare rată de scădere: 45%. Doar în ultimele 12 luni, pretenţiile proprietarilor ieşeni au scăzut cu peste 20%.

0-52015-tabel.jpg

Spre deosebire de evoluţia sectorului rezidenţial, preţurile chiriilor la spaţiile comerciale din Cluj-Napoca au cunoscut un trend descrescător constant în ultimele 24 de luni. Dacă în mai 2008 preţul mediu de închiriere solicitat de proprietarii spaţiilor comerciale era de 28 euro/mp, la mijlocul acestei luni, această valoare a ajuns la 20 euro/mp, înregistrându-se astfel o scădere de aproape 29%.

La începutul crizei economice, preţul mediu cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale din Constanţa era de 15 euro/mp. Minimul atins până acum a fost înregistrat în luna februarie a acestui an când valoarea acestuia a ajuns la 9 euro/mp, cu 40% mai puţin. În prezent, preţul mediu cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale din Constanţa este de 10 euro/mp.

Dacă Clujul este excepţia în sectorul rezidenţial, Timişoara este oraşul care rupe ritmul în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la închirierea spaţiilor comerciale. Aici preţurile au oscilat, iar perioadele de scădere au alternat cu cele de creştere. Totuşi, per ansamblu, în ultimele 24 de luni, preţul cerut pentru închirierea spaţiilor comerciale au scăzut cu 13%, de la 15 euro/mp, până la 13 euro/mp. În primăvara anului trecut însă, preţul mediu înregistrat era de 16 euro/mp, mai mare decât la începutul crizei.