CB Richard Ellis a anuntat rezultatele Indicilor Chirii si Yield pentru primul trimestru din 2009, raportand scaderea chiriilor si cresterea yield-urilor in Europa.

Chirii 

Birouri

Chiriile prime pentru birouri in Europa au scazut in primul trimestru din 2009. Indexul chirii birouri CB Richard Ellis pentru zona EU-15 a scazut cu 3.4% in primul trimestru, ducand rata anuala de crestere la minus 4.1%.

Douazeci şi opt din cele 48 de locuri incluse in studiu au inregistrat o scadere a chiriilor prime, unul a inregistrat crestere, iar 19 au ramas neschimbate. Cea mai mare scadere a avut loc in Kiev (o scadere de 33% pana la 357 de euro pe metru patrat pe an) si Moscova (o scadere de 20% pana la  918 euro pe metru patrat pe an). Singura crestere s-a inregistrat in Zagreb, inde chiriile au crescut cu 0.8% pana la 211 euro pe metru patrat pe an.

Retail

Chiriile prime au scazut de asemenea si in sectorul retail. Indexul chiriei retail CB Richard Ellis pentru zona EU-15 a scazut cu 1.3% in primul trimestru, ducand rata anuala de crestere la 0.6%.

Un singur loc inclus in studio a inregistrat o crestere a nivelului chiriei prime, 13 au inregistrat un declin si 29 au ramas neschimbate. Cea mai mare scadere s-a inregistrat in Varsovia (o scadere de 33% pana la 960 de euro pe metru patrat pe an) si in Bucuresti (o scadere de aproximativ 30% pana la 1,080 de euro pe metru patrat pe an). Singura crestere s-a inregistrat in Birmingham, unde chiriile au crescut cu 9% pana la 1,669 de euro pe metru patrat pe an.

Industrial

Chiriile din sectorul industrial au scazut si ele in primul trimestru. Indicele pentru chiriiile din industrial CB Richard Ellis pentru zona EU-15 a scazut cu 2.2% in primul trimestru, ducand rata anuala de crestere la minus 4.6%

Douazeci si patru din cele 43 de locuri incluse in studio au inregistrat un nivel stabil al chiriei prime, 18 au inregistrat o scadere a nivelului si unul o crestere. Cele mai semnificative scaderi au aparut in Dubai (o scadere de 33% pana la 67 de euro pe metru patrat pe an) si Kiev (o scadere de 22% pana la 64 de euro pe metru patrat pe an). Singura crestere a fost inregistrata in Haga, unde chiriile au crescut cu 8.3%pana la 65 de euro pe metru patrat pe an.

Yield-uri

Birouri

Yield-urile in sectorul birouri din Europa au crescut in primul trimestru. Indicele yield birouri pentru zona EU-15 area a crescut cu 19 puncte de baza in primul trimestru, prin urmare este cu 107 puncte de baza mai mare decat acum un an.

Patruzeci si trei din cele 49 de locuri incluse in studio au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, doua au inregistrat miscari descendente ale yield-ului, in vreme ce 13 au ramas neschimbate. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Moscova unde yield-urile au urcat cu 150 de puncte de baza, pana la 11.5%, Sofia, Zagreb, Budapesta, Bucuresti si Belgrad, inregistrand fiecare cresteri cu 100 de puncte de baza. Contrar tendintei ascendente generale, au fost si reduceri ale  yield-ului cu 15 puncte de baza in Manchester si Birmingham, pana la nivelul de 7.5%.

Retail

Yield-urile in sectorul retail yields au crescut si ele in primul trimestru.  Indicele CB Richard Ellis yield retail pentru zona EU-15 a crescut cu 24 puncte de baza in primul trimestru, prin urmare este cu 98 puncte de baza mai mare decat acum un an.

Treizeci din cele 42 de locuri incluse in studio au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, 12 au ramas neschimbate si niciuna nu a inregistrat scaderi. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in Bucuresti (300 puncte de baza) si Moscova (150 puncte de baza), pana la 11.5%, in ambele cazuri.

Industrial

Yield-urile in sectorul industrial au crescut de asemenea.  Indicele CB Richard Ellis yield industrial pentru zona EU-15 a crescut cu 32 puncte de baza in primul trimestru, prin urmare este cu 120 puncte de baza mai mare decat acum un an.

Treizeci si doua din cele 41 de locuri incluse in studio au inregistrat miscari ascendente ale yield-ului, 9 au ramas neschimbate si niciuna nu a inregistrat scaderi. La fel ca si in sectorul retail, cea mai mare crestere (150 puncte de baza a fost inregistrata in Bucuresti si in Moscova, pana la 13.5% si respective 10%. 

Comentand asupra acestor schimbari, Richard Holberton, Director, EMEA Research a spus: “Efectele deteriorarii generale a perspectivelor economice pe termen scurt sunt evidente in presiunea descendenta reflectata de indicii din toate sectoarele in acest ultim trimestru. Acest regres al perspectivelor de inchiriere, dublate de pierderea lichiditatilor si de portofoliile de actiuni cu risc sporit, continua sa influenteze schimbarea preturilor pe piata de investitii. Yield-urile continua sa creasca pe majoritatea pietelor, cu toate ca pe unele parti ale pietei britanice s-au inregistrat miscari modeste si, in unele cazuri, schimbari negative.”