Chiriile şi cererea pentru spaţiile de birouri îşi vor continua scăderea

După ce în prima jumătate a anului s-au simţit primele semne ale crizei economice pe piaţa spaţiilor de birouri, în a doua parte a lui 2009, chiriile pe acest segment vor urma un trend descendent, care s-ar putea prelungi şi în 2010, potrivit companiei imobiliare ESOP. În acelaşi timp, şi cererea îşi va continua scăderea, pe fondul degradării situaţiei economice. Potrivit ultimului studiu ESOP, chiriile vor scădea cu 5-10% iar cererea se va diminua cu 5-10% pe segmentul IMM-u

După ce în prima jumătate a anului s-au simţit primele semne ale crizei economice pe piaţa spaţiilor de birouri, în a doua parte a lui 2009, chiriile pe acest segment vor urma un trend descendent, care s-ar putea prelungi şi în 2010, potrivit companiei imobiliare ESOP. În acelaşi timp, şi cererea îşi va continua scăderea, pe fondul degradării situaţiei economice.

Potrivit ultimului studiu ESOP, chiriile vor scădea cu 5-10% iar cererea se va diminua cu 5-10% pe segmentul IMM-urilor şi 15-20% pe segmentul corporate.

În aceste condiţii, proprietarii sunt nevoiţi să afişeze o atitudine mai flexibilă, pentru a nu pierde potenţialii clienţi şi a râmăne cu spaţiile neînchiriate.

“Într-o piaţă din ce în ce mai competitivă proprietarii trebuie să vină cu idei şi solutii noi, adaptate noilor realităţi economice, atât în ceea ce priveşte oferta comercială, dar şi promvarea ei”, a declarat Irina Petrescu, partener ESOP.

Aceasta a mai adăugat că totuşi mulţi proprietari rămân rigizi, aşteptând o perioadă mai bună.

Chiriile şi cererea, dictate de companii

În prima jumătate din 2009, atât cerea cât şi chiriile pentru spaţiile de birouri au înregistrat scăderi accentuate. Motivul? Companiile nu mai au bani pentru relocări.

Potrivit ESOP, majoritatea firmelor au înregistrat o tendinţă de stagnare, principalul obiectiv fiind menţinerea activităţii pe linia de plutire, creşterea afacerii, acumularea de personal nou sau de un capital de imagine sporit, fiind amânate.

“Bugetele de relocare ale companiilor s-au restrâns direct proporţional cu restranâgerea profitului în aceste luni. În cazul IMM-urilor dar şi companiilor medii şi al firmelor coprorate, bugetele s-au diminuat în medie cu 25-30%. Pentru o suprafaţă de 100-150 mp, cele mai frecvente bugete nu depăşesc 1.800-2.000 euro. În cazul frimelor medii, cele mai căutate spaţii sunt în clădirile clasa C şi B şi vile, 200-300 mp, bugetele medii fiind situate între 8-12 euro / mp. În cazul companiilor mari, pe segmentul corporate, sunt preferate clădirile de clasa C şi B, suprafeţele medii cerute 800-1.200 mp, iar bugete medii se situează între 10-12 euro / mp”, conform unui studiu ESOP.

Dacă în primele luni din acest an clienţii se arătau interesaţi de oferta de pe piaţă, s-a dovedit la scurt timp că 60-70% dintre companiile care solicitau sedii noi, de fapt nu aveau o nevoie reală, ci doar testau piaţa în încercarea de a găsi soluţii mai bune de închiriere.

O noua tendinta– subînchirierea

Situaţia economică de pe piaţă a născut o nouă tendinţă pe segmentul clădirilor de birouri: subînchirierea. Ce a determina acest lucru?

În 2008 multe companii care s-au mutat în sedii noi şi-au închiriat un surplus de spaţiu, pentru o creştere a activităţii în viitor; cum aceasta s-a amânat, acum se văd nevoite să exploateze acest spaţiu pentru a-şi optimiza cheltuielile cu sediul.

În acest context, o serie de companii având un surplus de spatiu de birou care nu va fi folosit ceva vreme (minim 1 an), încearcă să-şi optimizeze costurile prin subinchirierea acestor spaţii.

“Majoritatea companiilor care încearcă să subînchirieze se îmbată cu apă rece sperând ca vor obţine acelaşi preţ pe care l-au obţinut şi proprietarii de la ei în 2008. Din pacate în multe cazuri acest lucru nu mai e posibil şi trebuie avut în vedere un preţ realist, în acord cu noua realitate”, afirma Irina Petrescu de la ESOP.

SURSA: ESOP