Dupa iuresul mutarilor de la sfarsitul verii si inceputul toamnei, a urmat o perioada de acalmie. In Bucuresti, nu s-a mai dat in folosinta in ultimele luni nici o cladire de birouri de clasa A, cu spatii de lux, suprafata de peste 5.000 mp si locatie deosebita. si nici nu este anuntat vreun astfel de eveniment pana la sfarsitul anului. Pana la jumatatea anului viitor nu va mai aparea in peisajul imobiliar bucurestean vreo cladire de talia Europe House, Opera Center sau Neocity Tower.
Se vor inaugura in schimb cladiri mai mici, cu locatii bune si cu finisaje la standarde de clasa A. O astfel de constructie este Atlantic Business Center II, care va fi data in folosinta in luna decembrie si care este o investitie derulata prin intermediul Online Trading Campany. „Atlantic Business Center ofera spatii de clasa A intr-o perioada cand sunt putine disponibile. Mai exista doar o parte din etajul trei al Europe House. Atlantic Business Center II va fi un succes, pentru ca are o arhitectura moderna, este situat in zona centrala cu tendinta spre nord, iar cei de la Online Trading nu sunt la prima experienta, avand deja o cladire similara, Atlantic Business Center I, situata langa Arcul de Triumf si inchiriata in proportie de 99%”, afirma Despina Nica, Eurisko.
Proaspat scoasa la inchiriere este si cladirea River Plazza, de pe cheiul Dambovitei, in diagonala cu Camera de Comert si in imediata apropiere a centrului financiar al Capitalei. River Plazza este o investitie a firmei germane Steilmann. Aici sunt disponibili aproximativ 4.000 mp, respectiv parterul si sase etaje, din noua. Cladirea ofera o panorama deosebita, iar calitatea finisajelor respecta standardele germane ale investitorului.

Intra pe piata doar cladiri mici de birouri

Pentru o firma care ar dori un sediu independent, in buricul targului, ideala ar fi Universitatii BC, o cladire de 1.700 mp suprafata desfasurata si 1.395 mp suprafata utila, al carei proprietar prefera sa o vanda sau sa o inchirieze unui singur client. Universitatii BC se afla in imediata apropiere a hotelului Intercontinental si este desfasurata pe patru nivele. Cele 12 locuri de parcare de la subsolul cladirii o fac si mai atractiva, fiind recunoscut faptul ca in aceasta zona se gaseste foarte greu un loc de parcare.
In rest, mai sunt spatii de inchiriat in cladiri mici, de clasa B sau B+, cu suprafata totala de pana in 1.000 mp (de regula vile, de cate 300-700 mp fiecare, in care se afla doua-trei spatii distincte pentru mai multe firme). In bazele agentiilor imobiliare exista circa 20-30 de asemenea cladiri finisate la standarde occidentale si care au sisteme de securitate, infrastructura pentru calculatoare si retele performante de telefonie. Chiriile variaza intre 15 si 18 USD/mp.
si in Timisoara este o perioada de stagnare in sectorul inchirierilor de spatii de birouri. stefan Kallos, director al agentiei E.K.S. Company din Timisoara, afirma: „Nu este si nici nu va fi gata in curand o cladire noua de birouri, construita special pentru inchiriere. si chiriile stagneaza, in conditiile in care oferta este totusi mai mare decat cererea. Cele mai multe spatii se gasesc la persoane particulare, apartamente mai mari de bloc sau vile. Spatii foarte bune, care necesita insa amenajari ulterioare, se inchiriaza cu trei pana la cinci dolari metrul patrat pe luna. De exemplu, cu 700 USD/luna o firma poate inchiria imediat un spatiu de 160 mp intr-o vila in care se afla inca doua firme chiriase”.
In general, in Timisoara, chiriile pornesc de la 3-5 USD/mp/luna, pentru spatii precum cele enumerate mai sus, situate in zone semicentrale sau centrale si ajung la 10-18 USD/mp/luna, pentru birouri in cladiri noi, mari, special construite pentru inchiriere. Media este insa de 8-10 USD/mp/luna, pentru vile noi, centrale, construite special pentru inchiriere. Singura cladire de clasa A din Timisoara, in care
s-au ingramadit sase banci si numeroase companii mari din domenii de succes, este arhiplina, cu toate ca percepe cel mai mare tarif (18 USD/mp/luna +TVA). In alte cladiri mai mici, in afara zonei ultracentrale mai mult sau mai putin finisate, cu sau fara locuri de parcare, rata de ocupare difera.
si in Cluj-Napoca pe acest sector tarifele de inchiriere se mentin si exista putine tranzactii. „Pe acest fond, speram o usoara scadere a chiriilor in perioada imediat urmatoare”, sustine Nicolae Nistor, reprezentant al agentiei Euro Global.
In Ploiesti, cei care si-au planificat sa se mute in acest an, au facut-o la inceputul toamnei. Acum nu mai este cerere de spatii de birouri. Nici oferta nu este senzationala. „Nu sunt noutati pe piata. Sunt doua cladiri de birouri in constructie, inca de la inceputul anului, dar nu se vor termina pana in primavara-vara anului viitor”, declara Laurentiu Dragulin, director al agentiei Adler din Ploiesti.    

Business Center
Oras: Craiova
Suprafata totala: 485 mp, suprafata utila: 400 mp
Inaltime: Demisol + P + 4 etaje
Pret chirie: 14 USD /mp (pret negociabil)
Amplasament: in centrul comercial al orasului Craiova, pe Calea Bucuresti
Dotari: finisaje de cea mai inalta calitate, perete cortina.

River Plaza
Oras: Bucuresti
Suprafata: 4.000 mp
Amplasament: central, langa Camera de Comert
Inaltime: 11 nivele (demisol + P + 9 etaje
Dotari: echipament si mobilier complet pentru un centru de afaceri, trei lifturi, sistem de alarma si protectie antiincendiu, generator propriu de curent, in caz de urgente, infrastructura pentru retea de calculatoare.
Va fi finalizata la sfarsitul anului.
Atlantic Business
Center II
Oras: Bucuresti
Suprafata: 4.300 mp
Inaltime: P + 6 etaje + parcare subterana pe doua nivele
Amplasament: centru-nord
Dotari si facilitati: doua lifturi, incalzire centrala, infrastructura pentru retea de calculatoare, sistem de alarma, spatii comerciale la parter.
Se va da in folosinta in luna decembrie.
Unimed Building
Oras: Bucuresti
Suprafata: 7.200 mp
Amplasament: ultracentral, langa Hotelul Intercontinental
Inaltime: P + 7 etaje
Dotari si facilitati: galerie comerciala la parter, infrastructura completa pentru computere, telefonie, sisteme complexe de securitate, parcare subterana de 56 locuri.
Va fi dat in folosinta in vara anului 2003.

Chiriile la spatii de birouri (USD/mp/luna)
Oras         Clasa A (lux)     Clasa B (obisnuite)
Bucuresti    18-22        15-18
Timisoara    10-18        3-10
Cluj Napoca    15        5-10
Ploiesti        –        3-9