Consiliul Concurenței a finalizat anul trecut 21 de investigații, aplicând amenzi în valoare de aproximativ 41,5 milioane de euro, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
“Am finalizat investigații importante, 44% dintre acestea vizând cele mai nocive practice anticoncurențiale, cele de tip cartel. În cadrul uneia dintre aceste investigații, Consiliul Concurenței a aplicat politica de clemență. Din rândul cazurilor de înțelegeri anticoncurențiale verticale finalizate, un exemplu relevant este cel de pe piața comercializării produselor alimentare”, a declarat Chirițoiu.
Potrivit acestuia, amenzile aplicate, în valoare de aproximativ 41,5 milioane de euro, demonstrează înăsprirea politicii de sancționare a faptelor anticoncurențiale.
Anul trecut, cea mai mare amendă aplicată de Consiliul Concurenței a avut o valoare de aproape 35 de milioane de euro, fiind sancționate companii din retail pecum Metro, Selgros, Mega Image și furnizori ai acestora.
Bogdan Chirițoiu a precizat că din punct de vedere al mărimii sancțiunilor aplicate, această amendă ar fi a doua cea mai mare amendă. În urmă cu 4 ani, șase companii petroliere au fost amendate de instituția cu o sumă de peste 200 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sancțiune aplicată din istoria Consiliului Concurenței.
“Pe de altă parte, în cazurile în care am putut restabili concurența efectivă pe piață, în mod rapid și eficient, am utilizat instrumentul acceptării angajamentelor. Respectarea acestora este atent monitorizată. Consiliul Concurenței aplică amenzi în cazul încălcării lor, așa cum a făcut-o, în premieră, în 2014, în cazul cartelelor telefonice prepay și în cel al comercializării drepturilor de transmisie a evenimentelor fotbalistice”, a mai spus șeful instituției.
Priorități pentru 2015
Pentru acest an, conducerea Consiliului și-a propus finalizarea unor investigații importante privind posibila încălcare a regulilor de concurență, precum: investigațiile ce vizează trucarea de licitații din sectorul laptelui, al energiei și din IT.
“Sectorul energiei se va afla, și în acest an, în lista de priorități ale Consiliul Concurenței. Ne propunem finalizarea investigației sectoriale aflate în derulare pe piața gazelor și, totodată, urmărirea procesului de liberalizare a acestei piețe. În domeniul ajutorului de stat, în 2015, vom continua colaborarea cu Guvernul și Comisia Europeană pentru privatizările companiilor Poșta Română, CFR Marfă, Oltchim, dar și pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia și a Complexului Energetic Hunedoara. Din perspectiva inițiativelor legislative, în prim plan se va afla revizuirea amplă a Legii concurenței”, a declarat Chirițoiu, la conferința referitoare la Lansarea Raportului de activitate pe anul trecut, eveniment la care a fost prezent și premierul Victor Ponta.
Știre în curs de actualizare