„Avem sectoare reglementate, care, pe măsură ce le liberalizăm, devin concurenţiale, cum este piaţa electricităţii, gaze, telecomunicaţii. Aceasta ar fi o zonă. Alta sunt profesiile liberale, care nu au nicio problemă să fie concurenţiale, doar că sunt oameni bine pregătiţi, educaţi şi cu acces la factorii de decizie şi care reuşesc să influenţeze regulile şi să le croiască în interesul lor, reducând concurenţa între ei, ceea ce este în beneficiul lor şi în dauna mediului economic”, a decalarat Bogdan Chiriţoiu.

„Nu putem decât să sfătuim Guvernul şi Parlamentul să nu fie de acord cu aceste cereri şi să liberalizeze aceste profesii. Dar atâta timp cât au o lege în spate, nu avem noi pârghii să acţionăm. E o luptă continuă, ei vin cu cereri să reducă concurenţa prin preţ stabilit, preţuri minime, noi ne tot opunem. Uneori reuşim, alteori nu”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Alte domenii avute în vedere de CC sunt industria cimentului şi sectorul pharma.

„Dintre industriile nereglementate ne preocupă zona de ciment, unde avem trei operatori. Am lansat un studiu pe această piaţă să vedem cum a schimbat lucrurile fuziunea Lafarge-Holcim şi vânzarea de active impuse Lafarge. De asemenea, ne uităm cum sunt preţurile la noi faţă de ţările din jur, pentru că sperăm ca Guvernul să lanseze un program mare de investiţii în infrastructură şi trebuie să ne asigurăm că materialele nu vor fi excesiv de scumpe”, a arătat Bogdan Chiriţoiu. 

„Şi distribuţia cu amănuntul a produselor farmaceutice se situează la finalul clasamentului privind concurenţa. La fel producţia de gaze naturale, unde intrarea pe piaţă este greu de realizat, fiind condiţionată de accesul la zăcăminte şi dublată de necesitatea unor investiţii considerabile în infrastructura de exploatare. Sau transportul feroviar de călători – deşi în ultimii ani au apărut şi operatori de transport feroviar de călători, aceştia activează doar pe un număr redus de rute”, a mai spus şeful CC. 

Întrebat care dintre pieţele reglementate din România funcţionează cel mai bine, acesta a răspuns: „De departe, sectorul telecomunicaţiilor. Sancţiunile pe care le-am aplicat, intervenţiile pentru ajustarea legislaţiei specifice şi buna cooperare cu autoritatea de reglementare din domeniu au condus la o piaţă de telecomunicaţii concurenţială comparativ cu alte state europene: avem servicii de calitate la preţuri rezonabile pentru consumatori, ceea ce a condus la un grad mare de utilizare în rândul populaţiei”. 

AGERPRES